Kan dø av forsiktig risting

LONDON/TRONDHEIM (Dagbladet): Babyer trenger ikke ristes voldsomt for å kunne bli påført fatale hjerneskader som igjen kan resultere i død. Forsiktig risting av småbarn kan være livstruende, hevder britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye forskningsresultatene, offentliggjort i gårsdagens utgave av magasinet New Scientist, hevder å kunne påvise at barn ikke trenger å bli utsatt for ekstrem vold for å kunne få skadet nervefibrene i den øvre nakkeregionen og nedre bakhjerne - områdene som kontrollerer pustemekanismen.

- Spedbarn er mest sårbare for alvorlige hjerneskader og nakkeskader de første fire til er seks månedene etter fødselen. Risikoen avtar noe etter dette, men farene for skader er fortsatt til stede fram til barna er 18 måneder gamle, heter det i rapporten.

«Svømmer»

De britiske forskerne mener at småbarn som blir ristet meget forsiktig kan dø av mangel på oksygen ettersom hjernen hos spedbarna ikke har festet seg, men «svømmer» rundt inne i kraniet. På denne måten er risikoen stor for at babyhjernen vil støte inn i hodeskallens beinstruktur hvis småtassene ristes eller svinges fra side til side.

Forskerne har analysert 53 hjerner hos døde småbarn. De avdekket at to av ungene døde som resultat av hjerneskader etter å ha blitt utsatt for vold.

Tre fjerdedeler av barna døde fordi de ikke fikk puste. Forskerne tror dødsårsaken kan relateres til nakkeskader etter at barna er blitt ristet forsiktig.

Bekrefter

- Du har lov til å ta i barnet ditt, men du skal ikke riste det. Man rister aldri småbarn, sier overlege Tor Reiseter på barnerøntgenavdelingen ved Ullevål sykehus i Oslo.

Han mener det bør være kjent at selv forsiktig risting kan være skadelig for babyer. De nye forskningsresultatene fra England bekrefter denne kunnskapen.

- Vi vet at man skal være forsiktig med hode og nakke hos spedbarn, sier Reiseter.

Han understreker at risting lett gir blødninger.

- Det kan også gi traume mot hjerneoverflaten. Gjentatte traumer gir skade og tap av hjernevev, sier overlegen.