Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan dø i fengsel

HARSTAD (Dagbladet): Et langvarig opphold bak fengselsmurene kan medføre døden for Bjarkøy-kvinnen. Det mener professor Jofrid Nygård, rettspsykiatrisk sakkyndig i straffesaken mot 31-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil tiltalte overleve vanlig soning i et norsk fengsel? Det dramatiske spørsmålet sto sentralt i Trondenes herredsett i går. Det ble brakt på bane da de sakkyndige fastslo at kvinnen ikke er sinnslidende, og heller ikke hadde sterkt nedsatt bevissthet da hun ifølge tiltalen drepte sin sønn. Det betyr at hun kan dømmes til fengselsstraff.

Soningsdyktig?

- Snakker vi her om liv eller død? spurte forsvarer Oscar Ihlebæk.

- Ja, prognosene med hensyn til å overleve er ikke gode, svarte professor Jofrid Nygård.

Hun tror den sårbare Bjarkøy-kvinnen vil bukke under når påkjenningene blir for store. I retten framstår hun som en syk kvinne, hun bærer klart preg av å ikke ha spist på halvannen måned. Ifølge Nygård er kroppens smertegrense allerede i ferd med å bli nådd.

- I fengsel kan dette gå over i kronisk anoreksia. Atskillelsen fra datteren vil også bli en stor belastning. En dyp depresjon kan ende i psykose, sa Nygård.

Utfordring

Også den andre sakkyndige, professor Kjell Noreik, tror tiltalte vil bli en stor utfordring for fengselsvesenet dersom hun blir funnet skyldig. Men Noreik vil ikke ta stilling til hvorvidt hun er soningsdyktig:

- Hun pendler i grenseland, kanskje vil hun veksle mellom cella og sykehus.

De to erfarne professorene har til sammen 50 års erfaring fra norske rettssaler. Aldri har de blitt spurt til råds i en mer sammensatt og motsetningsfylt kriminalsak. Som alle andre strever de to ekspertene med å gi gode svar på alle spørsmålene rundt den gåtefulle kvinnen.

Derfor kunne de heller ikke yte særlig mye hjelp til en herredsrett som fremdeles har vansker med å forstå henne. De fem som skal avsi dommen famler etter svar på hennes opptreden. Snakker hun sant, eller står retten overfor en kald bløffmaker?

- Saken er enestående i europeisk sammenheng. Hun har mistet fire barn. Kanskje må man ha gjennomlevd det for å helt og fullt begripe henne, mener professor Nygård.

Løgn og sannhet

Verken Nygård eller Noreik ville si noe som kunne tas til inntekt for tiltaltes skyld eller uskyld.

Av den grunn ville de ikke ta stilling til om hun snakker sant når hun påstår følgende: At hun forsøkte å kvele Nikolai, to dager før sønnen døde.

Aktor, førstestatsadvokat Vidar Stensland, reiste i går dette spørsmålet: Kan tiltalte ha fortrengt at hun drepte sin sønn - og erstattet det med sin egen historie?

- Det er tenkelig, det er menneskelig å skyve dramatiske hendelser unna. Men det finnes mange tenkelige svar i denne saken, svarte Kjell Noreik.