Kan dømmes uten lik

SKIEN (Dagbladet): - Det er ikke noe vilkår for å bli dømt for drap at et lik er funnet. Men bevismessig kan saken bli vanskeligere for påtalemyndigheten, sier professor i strafferett, Ståle Eskeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19 dager etter at tobarnsmor Gry Hosein (28) forsvant i Skien, står politiet fortsatt uten spor etter henne. Store mannskaper fra politi og Røde Kors søker etter Gry både ved kysten og i skogsområder nord for Skien.

Den drapssiktede ektemannen, Gamal Hosein, står fast på at han ikke vet hva som har skjedd med kona, og at hun forlot ekteparets kiosk- og videobutikk på Falkum klokka 16 lørdag den 13. januar.

Politiet tror ikke at hun kom ut fra butikken i live.

Komplisert sak

- Vi gjør det vi kan for å finne Gry Hosein, sier leder av drapsetterforskningen, politiadvokat Jon H. Borgen, til Dagbladet.

Ektemannen er siktet for forsettlig drap. Uten et lik står politiet overfor en komplisert sak.

- Det kan bli vanskeligere å føre bevis, men ikke umulig. Det vil avhenge av hvilke andre bevis som finnes. Det er ikke noen forutsetning for å bli dømt for drap at liket er funnet, sier jussprofessor Ståle Eskeland til Dagbladet.

I flere saker her i landet har personer blitt dømt for drap selv om det ikke er funnet noe lik.

Tilsto - ble frikjent

Den andre ytterlighet er den kjente Hollekim-saken: Frisøren Astrid Aardal forsvant sporløst, og et ektepar ble tiltalt for drapet. Etter langvarige og dramatiske rettsforhandlinger med høyesterettsadvokat Alf Nordhus på forsvarerbenken, endte saken med frifinnelse. Det skjedde til tross for at det forelå en tilståelse fra hovedtiltalte. Liket av kvinnen ble aldri funnet.

Politiet mener at Gamal Hosein tok livet av kona si fordi hun ville skilles. Avhør av personer i Israel er en sentral del av saken.

Politiet sender nå en rettsanmodning for å få foretatt flere og detaljerte avhør av Grys omgangskrets i Israel.

Ekteparet Hosein bodde der i fire år, men i lange perioder var Gamal Hosein hjemme i Skien der han drev gatekjøkken.

SØK:</B> Politi og Røde Kors søker etter liket av Gry Hosein. I går ble store områder nord for Skien gjennomsøkt, og det ble søkt ved kysten der den drapssiktede Gamal Hosein ofte var på fisketur.