<strong>HINT:</strong> Gorillaen er ikke så stor og er å finne litt høyt oppe på den ene siden av bildet.
HINT: Gorillaen er ikke så stor og er å finne litt høyt oppe på den ene siden av bildet. Vis mer

Kan du finne gorillaen som danser i disse lungene?

I så fall er du skarpere enn hele 83 prosent av radiologene som gransket CT-bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du har kanskje sett videoen med den dansende gorillaen som tester ut «forandringsblindhet» i praksis - et fenomen som innebærer at vi ikke er i stand til å se det vi ikke forventer å se.

Et ferskt psykologisk eksperiment avslører at den samme effekten kan slå inn blant profesjonelle radiologer som gransker et CT-bilde, skriver gizmodo.com.

Ei forskergruppe ved Brigham og Women´s Hospital i Bosten ville undersøke om eksperimentet med den dansende gorillaen bare virket fordi forsøkspersonene var naive, uskolerte og derfor mindre bevisste.

Radiologer i baret Derfor ville de undersøke om profesjonelle radiologer ville falle for et liknende triks.

Forskerne hentet inn 24 radiologer og en tilsvarende gruppe frivillige til å sammenlikne med. De ble vist CT-bilder av lungene til fem pasienter som alle skulle ha rundt ti små tegn til lungekreft. Radiologene ble bedt om å markere for disse krefttegnene i bildene.

I siste forsøk, satte forskerne inn et lite bilde av en dansende gorilla i lungebildet. De ønsket å se om radiologene, som fokuserte på å lete etter tegn på kreft, ville være blinde for den høyst synlige og svært malplasserte gorillaen.

Etter at radiologene hadde fått studert bildene så lenge de ønsket, spurte forskerne:

- Var det noe i siste forsøk som virket annerledes?

- Opppdaget du noe uvanlig i det siste forsøket?

Og til sist:

- Så du en gorilla i det siste forsøket?

20 av de 24 radiologene hadde ikke sett den dansende gorillaen på CT-bildet, selv om de i gjennomsnitt hadde scrollet over den mer enn fire ganger mens øynene deres søkte etter tegn på kreft i lungen.

Hadde sett rett på den Da de ble vist bildet fra det siste forsøket i etterkant, klarte alle 24 radiologer å se gorillaen.

Men under forsøket var de nærmest blinde for den.

Forskerne hadde monitorert øyebevegelsene til radiologene under forsøket. De kunne lese ut av datamaterialet at de fleste som ikke oppdaget gorillaen på bilde, faktisk hadde sett rett på den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer