Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan du gjette hvor det er 27,3 minus i dag?

Her får du været.

 KARASJOK I FINNMARK : Snøen ligger allerede, og i dag har også kulda slått inn for alvor i Karasjok. Om ikke helt, så vil det se omtrent slik ut ut utenfor Sametinget når det skumrer i ettermiddag. Arkivfoto: Kaja Baardsen.
KARASJOK I FINNMARK : Snøen ligger allerede, og i dag har også kulda slått inn for alvor i Karasjok. Om ikke helt, så vil det se omtrent slik ut ut utenfor Sametinget når det skumrer i ettermiddag. Arkivfoto: Kaja Baardsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karasjok har satt sesongens foreløpige kulderekord: -27,3ºC.

- Det er ikke normalt, men det er ikke uvanlig, ler statistisk ansvarlig ved Meterologisk Institutt i nord, Stein Eines.

27,3 minusgrader er tross alt kaldere enn hva man vanligvis syns er helt normalt, men kaldt har det vært på Finnmarksvidda i november senest i fjor.

Kulderekorden i Karasjok ble riktignok satt for enda flere år siden, nærmere bestemt 1. januar 1886. Da holdt gradestokken -51,4ºC.

Føles kaldere enn det er
Kaldt føles det også i hovedstadsområdet om dagen. Mildværet som la seg for to uker siden, som ble borte forrige uke, men som skulle komme tilbake denne uka, lar fortsatt vente på seg. Det har vært kjekt å finne fram vintertøyet likevel.

Men det er først og fremst nattesfrosten og dagsvinden som gjør det. For det føles kaldere i hovedstaden om dagen enn det faktisk er.

- Ja, når vinden blåser oppå de få minusgradene som sitter i etter natta, blir den følbare temperaturen mye kaldere enn den faktisk målte, sier vakthvande meterolog ved Metereologisk Institutt, Kristian Gislefoss.

Han sier det er vind som generelt er den ene faktoren som får oss til å føle at det er kaldere enn det egentlig er.

I dag, for eksempel, ble det på morgenkvisten målt -1,3 grader på Blindern, men vinden blåste med en fart på 8,1 m/sekund.

- Det er grunnen til at du kanskje synes det virker veldig kaldt i dag, sier Gislefoss, og henviser til instituttets vindavkjølingsindeks.

Lite snø og et par plussgrader
Selv om det er kjølig i Oslo, blir det likevel ikke mye snø å snakke om med det første.

 SOM OFTE TEMMELIG KALDT : Det er ikke uvanlig at det er kaldt i Karasjok. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX.
SOM OFTE TEMMELIG KALDT : Det er ikke uvanlig at det er kaldt i Karasjok. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer

I motsetning til i Sverige og hovedstaden, Stockholm, der snø og sludd har lavet i dag og skapt store problemer på veiene, vil det falle lite nedbør de nærmeste dagene i det norske hovedstadsområdet.

- Det ser ut til å komme noe snø på torsdag og fredag, et par-tre centimeter, kanskje, men det blir nok opphold store deler av helga, sier Gislefoss.

- Neste tirsdag skal det komme noe mer nedbør, men det spørs hva slags form den vil falle i, sier han, og understreker at det vil bli mildere igjen neste uke. 

På Vestlandet og det øvrige Sørlandet vil det som i Oslo føles kaldt de nærmeste to dagene, men det spås noe mildere vær på Vestlandet til helgen.

Et par plussgrader ventes både i øst, sør, vest og i Trøndelag, mens det i nord vil forbli noe faktisk kaldt.

Riktignok: Temperaturene vil stige batraktelig i nord, slik at gradestokken ikke vil gå lengre ned enn -10 også på vidda, melder meteorologene. 

 20 MINUS I OSLO : Sånn så det ut i vinter i Oslo, etter at kulda hadde lagt seg for alvor og det ble kaldere enn på mange år. Da var det 7,3 grader varmere enn det er i Karasjok i dag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.
20 MINUS I OSLO : Sånn så det ut i vinter i Oslo, etter at kulda hadde lagt seg for alvor og det ble kaldere enn på mange år. Da var det 7,3 grader varmere enn det er i Karasjok i dag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!