Kan du ikke bestemme selv?

Perpleks Kim Jong-il overrasket over den sørkoreanske presidentens begrensede makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sør-Koreas president, Roh Moo-hyun, krysset i går den strengt bevoktede grensen til Nord-Korea til fots på vei til et historisk møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

Møtet skulle etter planen vare fram til torsdag, men i dag ble det kjent at Kim gjerne ville at Roh skulle bli en dag til.

Den eneveldende presidenten ble svært overrasket over kollegaens begrensede makt, da han ikke kunne bestemme selv om han ville bli til fredag, ifølge Reuters.

En sørkoreansk reporter rapporterte følgende absurde ordveksling fra møtet mellom de to topplederne:

Kim Jong-il:  - La oss utsette programmet ditt med en dag. Hva med at du drar tilbake i morgen? (fredag). Så kan du slappe av litt, løsne på beltet og vi kan spise lunsj.

Roh Moo-hyun:  - Det er to instanser som har mer makt enn meg. Jeg må høre med sikkerhetsavdelingen og protokollen min først.

Kim Jong-il: - Kan ikke presidenten ta den avgjørelsen? Alt som skal til er at presidenten bestemmer seg.

Roh Moo-hyun: - Jeg bestemmer de store tingene. Jeg kan ikke bestemme de små tingene.

PERPLEKS STATSLEDER:  Kim Jong-il ble overrasket over at den Sør-Koreanske presidenten ikke kunne bestemme selv om han skulle bli en dag til. Foto: AFP PHOTO
PERPLEKS STATSLEDER: Kim Jong-il ble overrasket over at den Sør-Koreanske presidenten ikke kunne bestemme selv om han skulle bli en dag til. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Roh Moo-hyun bestemte seg til slutt for å forlate Nord-Korea i morgen, som planlagt.