HAR IKKE BYTTET PARTI: : Fredag kveld fikk Frp-ordfører Terje Søviknes i Os en telefon fra statsministerens kontor. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
HAR IKKE BYTTET PARTI: : Fredag kveld fikk Frp-ordfører Terje Søviknes i Os en telefon fra statsministerens kontor. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.Vis mer

- Kan du komme til statsministeren tirsdag ?

Frp-ordfører Terje Søviknes ble oppringt fredag kveld. Etter at Stoltenberg hadde hyttemøte med Ap-kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fredag kveld ved 18.30-tiden ble ordfører Terje Søviknes (Frp) oppringt fra statsministerens kontor med spørsmål om han kan komme på et møte der om kraftlinjene i Hardanger  kommende tirsdag.  

Det er dagen før olje- og energiminister  Terje Riis Johansen (Sp), kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og statsråd ved statsministerens kontor Karl Eirik Scjøtt-Pedersen (Ap) skal møte innbyggerne i Hardanger i det som mer og mer ligner en kanossagang.

- Retrett - Det er spesielt å bli innkalt til et slik møte en fredag kveld om en sak der regjeringsmedlemmer gang på gang har slått fast at saken er avgjort og at saksbehandlingen har vært grundig.

- Jeg kan ikke tolke denne hasteinvitasjonen annerledes enn at regjeringen nå er i gang med å legge ut en redningsplanke for seg selv og gjøre retrett i Hardanger-saken, i alle fall midertidig, sier Søviknes til Dagbladet.  

Han har merket seg at ordførere i Hardanger og ledende Ap-politikere på Vestlandet tidligere på fredagen var på statsministerens hytte på Hvaler i Østfold-skjærgården mens Jens Stoltenberg fortsatt hadde ferie.  

- Har innsett konsekvensene - Det er jo også ganske spesielt i en sak der regjeringen utvetydig har fastslått «case closed».  Sannsynligvis har også regjeringen etter hvert innsett de politiske konsekvensene av den massive motstanden mot luftspennet i Hardanger, mener Søviknes.  

Os-ordføreren stiller på statsministerens kontor tirsdag klokka 14.

I den muntlige invitasjonen fikk han vite at statsminister Jens Stoltenberg selv, olje- og energiminister Terje Riis Johansen og «noen til» kommer til å være. Alle berørte ordførere skal ha blitt invitert.  

Søviknes er invitert fordi Os er en av de berørte kommune i den betente kraftlinjesaken.  

-  Ingen av mastene skal plasseres hos oss, men vi er en av kommunene i Bergen-regionen som trenger større og sikrere kraftleveranser.

- I likhet med de andre kommunene vil vi unngå luftspennet i Hardanger og har hele veien bedt om en mer grundig utredning av sjøkabler, sier Søviknes.  

Utenlandske eksperter? Slik tror den framtredende Frp-politikeren  at Stoltenberg og co. Får lagt ut en flytende redningsplanke — i alle fall til over kommunevalget:  

- Det må uavhengige, utenlandske eksperter inn for å vurdere sjøkabelternativet. Etter at vi samme, berørte kommunene var på et såkalt dialogmøte i Bergen i juni, var jeg overrasket over at regjeringens beslutning kom så kjapt etterpå, sier Os-ordføreren.

Gasskraft-hjelp? Høyres gruppeleder Hans Træland i en annen Hordaland-kommune, Lindås, lanserer en ide til «redningsplanke» for den rødgrønne regjeringen i dagens utgave av lokalavisa Strilen.

- Bergen og de andre kommune bør bli sikret av gasskraft fra Mongstad mens en utredning om sjøkabel fra Hardanger pågår.

- Mongstad går bare for 50 prosent kapasitet, sier Træland, som representerer flertallet i kommunestyret sammen med de andre representantene for Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

Når ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) er tilbake på jobb mandag vil han ta opp med henne hva Mongstad-anleggets vertskommune kan få til i kraftsaken.