PERFEKT LØSNING: Et team av amerikanske og tyske forskere har med hjelp av Googles superdatamaskiner bevist at 20 er maksimalt antall trekk man behøver for å løse den berømte Rubiks kube.
PERFEKT LØSNING: Et team av amerikanske og tyske forskere har med hjelp av Googles superdatamaskiner bevist at 20 er maksimalt antall trekk man behøver for å løse den berømte Rubiks kube.Vis mer

Kan du løse denne på 20 trekk?

Forskere og Google har bevist at det er mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Helt siden Rubiks kube ble lansert i 1974 har matematikere og Rubiks-fans prøvd å finne det minste antallet trekk som behøves for å løse den.

Nå har et forskerteam kommet frem til at den fargerike kuben alltid kan løses med maksimalt 20 trekk.

Hjelp av Google De 54 feltene i den berømte kuben kan kombineres på 43,252,003,274,489,
856,000 - eller 43 trillioner, ulike  måter.

Forskere har i flere år ment at 20 trekk er «Guds tall», altså den perfekte løsningen på kuben. Men fram til nå har det vært umulig å bevise.

Ved hjelp av Googles superdatamaskiner har forskerteamet, bestående av amerikanske og tyske forskere, prossesert alle de 43 trillioner mulige løsningene for å komme fram til det maksimale antall trekk som er nødvendig for å løse kuben.

Tre ukers arbeid Etter tre uker og 300 millioner konfigurasjoner på superdatamaskinene kom de fram til at bare en liten andel av beregningene behøvde så mye som 20 trekk.

OPPFINNEREN: Skulptøren og arkitekturprofessoren Erneo Rubik fant opp den berømte kuben i 1974.
OPPFINNEREN: Skulptøren og arkitekturprofessoren Erneo Rubik fant opp den berømte kuben i 1974. Vis mer

De aller fleste beregningene klarte å løse kuben på mellom 15 og 19 trekk.

- Det ville vært totalt håpløst å prøve og teste alle konfigurasjonene individuelt, så teamet delte opp alle de mulige kombinasjonene i 2.21 billioner grupper av 20 billioner posisjoner, forklarer matematikeren Professor Morley Davidson ved Kent State University til Dailymail.

Sammen med en ingeniør fra Google, og kollegaer fra Tyskland brukte han symmetri for å redusere antall trekk ytterligere.

10,74 sekunder I 1992 beviste Hans Kloosterman at 42 trekk var maks-tallet, mens Silviu Radu forbedret dette til 27 i 2006.

Rubiks kube ble oppfunnet i 1974 av den ungarske skulptøren og arkitekturprofessoren, Erneõ Rubik.

Rubiks kube ble ikke lansert før 1980 og ble øyeblikkelig et populært fenomen. Det ble solgt over 100 millioner av kuben i løpet av de to første årene den var på markedet.

Skotten Breandan Vallance (18) er den nåværende verdensmesteren i Rubiks kune, og løser den på bare 10,74 sekunder i gjennomsnitt.