Kan du redde en av dem?

Her bor 80 katter som eierne prøvde å drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har selv fiska kattunger ut av søpla i sommer, sier Kari Berdalen og ser ut over stua i tomannsboligen på Ljan i Oslo.

Her ligger 80 katter og døser i sola. De burde vært ute og lekt i sommervarmen, men fordi eierne deres har prøvd å bli kvitt dem, bor de hos Dyrebeskyttelsen.

-  Nå er det krise, sier Berdalen.

De 80 kattene som får bo hos Kari er de heldige. Andre blir skutt, druknet eller slått til døde, fordi eierne ikke ville ha med pus på ferie. Mens Dagbladet er på besøk, ringer det inn en fortvilet katteeier fra Oslo. Hun har funnet to nyfødte kattunger forlatt i en mørk og kald kjeller i blokka hun bor, og aner ikke hva hun skal gjøre.

-  Vi har ikke mulighet for å ta inn flere katter. Men kattunger, gravide katter eller kattemødre med unger må vi ta, sier Berdalen.

Satt på gata

Hun har over 50 katter på venteliste, men vet ikke hvor mange av dem som overlever til de kan få et nytt hjem.

Også tidligere somrer har Dyrebeskyttelsen advart mot ansvarsløse dyreeiere som prøver å kvitte seg med kattunger, kaniner, valper eller andre små hjerteknusere. Men advarslene har ikke hjulpet. I år er det verre enn noensinne, og folk blir stadig mer utspekulerte.

Kastet ut av bil

-  Alle kattene her har sin egen historie, og det er mange vonde historier, sier styremedlem i Dyrebeskyttelsen, Ingrid Solberg.

I forrige uke fikk en av kollegaene hennes ei korg med fem katter satt utenfor døra si.

«Jeg håper dere kan finne et hjem til dem,» sto det på lappen.

Andre tyr til langt verre metoder.

-  Det er helt sykt hvordan enkelte behandler kjæledyra sine. Noen kjører dem langt inn i skogen, og dumper dem der. Men du kan ikke sette en katt på gata og forvente at den skal være i live når du kommer hjem fra ferie, sier Berdalen.-  Andre stenger dem ute på verandaen hele sommeren, eller kaster dem ut av bilen i fart, på motorveien. Vi har jo prøvd å anmelde noen, men politiet henlegger bare sakene, sier Berdalen.

Hun håper noen av Dagbladets lesere kan hjelpe til med å skaffe kattene et nytt og trygt hjem.

HJEMLØSE: Kari Berdalen bor i Dyrebeskyttelsens hus for hjemløse katter i Oslo, sammen med over 80 hjemløse katter. Nå er kapasiteten sprengt, og de må avvise flere henvendelser daglig.