- Kan en mann bli statsminister ?

Erna siterte Gro i Kigali

LIKESTILLING Erna Solberg tok en Gro da hun talte på en kvinnekonferanse i Kigali i Rwanda i formiddag. Her har kvinnene satt rekord med  64 prosent kvinnerepresentasjon i parlamentet, Men presidenten er mann, Paul Kagame, Her forlater Solberg Lililongwe i Malaiwi.Foto:Nina Hansen / Dagbladet
LIKESTILLING Erna Solberg tok en Gro da hun talte på en kvinnekonferanse i Kigali i Rwanda i formiddag. Her har kvinnene satt rekord med 64 prosent kvinnerepresentasjon i parlamentet, Men presidenten er mann, Paul Kagame, Her forlater Solberg Lililongwe i Malaiwi.Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kigali (Rwanda): Statsminister Erna Solberg siterte Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland da hun talte på en internasjonal kvinnekonferanse i parlamentet i Kigali i Rwanda i formiddag.

Tok en Gro På FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995 gjorde Gro stor lykke da hun med en liten historie ville illustrere hvor langt likestillingen var kommet i Norge. En liten jente som hele sitt liv bare hadde sett en kvinnelig statsminister, nemlig Gro, spurte:

- Men kan en mann bli statsminister?

Kvinnerekord Solberg gratulerte Rwanda som faktisk har verdensrekord i kvinnerepresentasjon i parlamentet, 54 prosent kvinner.
- Dere har slått oss, sa Solberg, som åpnet med å kjære søstre og brødre, jeg ser noen av dere også.

Til det svarte Rwandas president Paul Kagame til stor applaus.
- Jeg er din bror.

Skole for jenter Solberg gjentok i talen utfordringene med å nå FNs tusenårsmål om å bekjempe fattigdom og freme likestilling. Hun understreket igjen betydningen av utdanning av jenter for å fremme utvikling.
Etter besøket i parlamentet og et møte i pådrivergruppa skal Solberg i ettermiddag besøke minnesmerket for folkemordet i Rwanda for 20 år siden.

 Rwandisk politikk domineres fortsatt, 20 år etter, av folkemordet i 1994 der milllioner ble drept. Store deler av dette året har gått med til forberedelesr og gjennomføring av markeringer av folkemordet. Den største markeringen ble holdt i Kigali 7. april, den ble avsluttet 1. juli, men preger likevel hele året. Landet har en positiv økonomisk utvkling med vekst.

Ung befolkning Rwanda er et land på størrelse med Oppland fylke, men har en befolkning på 12 millioner. Nesten halvparten av befolkningen er under 15 år. 98, 7 prosent av alle barn skrives nå inn i grunnskolen, men andelen som fullfører er bare 37 prosent. I 2008 ble Rwanda det første landet i verden der 55 prosent av de folkevalgte i nasjonalforsamlingen var kvinner.

Etter folkemordet har det vært en bevisst politikk å bruke alle ressurser, også kvinnenes, i gjennoppbygginen av samfunnet.
For å sikre at kvinner får minst 30 prosnet av stillinger i beslutningstakende organer, slått fast i artikel 9.4 i konstitusjonen.

Kigali, 20140703. Erna Solberg deltar på  Konferansen Women in Parliament. Solberg og President Kagame
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Kigali, 20140703. Erna Solberg deltar på Konferansen Women in Parliament. Solberg og President Kagame Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer