Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ende i katastrofe

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet): - Konflikten i Midtøsten kan ende i katastrofe og involvere store deler av den muslimske verden, sier direktør ved Institutt for fredsforskning Stein Tønnesson. Opptrappingen kan også være slutten på det palestinske selvstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsløs hevn

Israel inn på Gaza-flyplass og i Ramallah

Krigserklæring ryster verden

Etter selvmordsaksjonene i Israel i helga, der 26 mennesker ble drept, var det en mulighet for at den palestinske lederen Yassir Arafat kunne gå til aksjon mot de palestinske terrormiljøene som sto bak. Han ba Israel om en frist på fire dager, men etter fire timer startet den israelske hevnen.

I går angrep israelske F16-fly, militærskip og helikoptre mål i Gaza by og Jenin på Vestbredden som gjengjeldelse av helgas selvmordsbombing i Jerusalem og Haifa. I Gaza angrep israelske helikoptre og båter Yassir Arafats hovedkvarter, som ligger midt i Gaza by. Tre helikoptre, et bensinlager og helikoptrenes landingsplass ble ødelagt. Minst 17 mennesker ble skadd i angrepene, deriblant livvakter hos Arafat.

Seint i går kveld okkuperte israelske styrker den palestinske flyplassen ved Gaza by.

- Katastrofe

- Når Israel slo så raskt tilbake - til og med mot Arafats bolig og hovedkvarter - er det så dramatisk at det blir politisk umulig for ham å gjøre noe effektivt for å stoppe terroren. Han vil snarere måtte gjøre felles front mot Israel med de ytterliggående palestinske gruppene. Med mindre USA går inn og presser begge parter, er det stor risiko for at konflikten ender i en rein katastrofe, sier Tønnesson til Dagbladet.

INFERNO: Tre helikoptre, et bensinlager og helikopterlandingsplassen på Yassir Arafats hovedkvarter i Gaza by ble knust av det israelske angrepet i går.Foto: SUHAIB SALEM/Reuters/Scanpix
INFERNO: Tre helikoptre, et bensinlager og helikopterlandingsplassen på Yassir Arafats hovedkvarter i Gaza by ble knust av det israelske angrepet i går.Foto: SUHAIB SALEM/Reuters/Scanpix Vis mer

Statsminister Ariel Sharon ville i går kveld ikke ut med hvilke reaksjoner Israel vil sette i gang i fortsettelsen. Men han lovet fortsatt kamp mot Arafat og palestinske myndigheter.

Fredsforskeren Stein Tønnesson frykter at Israel ikke vil nøye seg med bombingen, men rykke inn i de palestinske selvstyreområdene i et forsøk på å få tatt terrorgruppene som står bak selvmordsaksjonene.

- En slik militær okkupasjon vil oppleves som så provoserende at det blir vanskelig for muslimske stater å sitte stille og se på, sier Tønnesson, og minner om at disse statene står for brorparten av verdens oljeeksport.

- Hvor stor er sannsynligheten for at USA vil presse Israel til forsiktighet når de selv turer fram med bomber i Afghanistan?

- Det er et lite håp om at den erfarne amerikanske generalen Anthony Zinny, som befinner seg i området, kan få til noe. President Bush trenger å beholde de muslimske lederne på sin side i krigen mot bin Laden og andre terroristledere. Derfor passer det som skjer i Midtøsten Bush svært dårlig nå.

Støtte fra USA

USA gikk i går ut og støttet de israelske militæraksjonene.

- Israel har selvsagt rett til å forsvare seg selv, og presidenten har full forståelse for det, sa Ari Fleischer, pressetalsmann i Det hvite hus.

Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Thorbjørn Jagland, mener også at Israel er nødt til å reagere etter helgas selvmordsaksjoner.

- Israel er nødt til å gå til tiltak for å hindre dette i framtida, sier han til TV2.

INFERNO: Tre helikoptre, et bensinlager og helikopterlandingsplassen på Yassir Arafats hovedkvarter i Gaza by ble knust av det israelske angrepet i går.Foto: SUHAIB SALEM/Reuters/Scanpix
Hele Norges coronakart