- Kan ende med politianmeldelse

Etter Dagbladets avsløringer om falske lokallag.

VURDERER POLITIANMELDELSE: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme hevder hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von Krogh
VURDERER POLITIANMELDELSE: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme hevder hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von KroghVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Både Oslo kommune og staten vurderer politianmeldelse av SOS Rasisme for medlemsjuks og pengerot.

Flere tidligere tillitsvalgte forteller Dagbladet om lokallag lokale tillitsvalgte mener er opprettet ene og alene for å blåse opp den offentlige pengestøtten til SOS Rasisme.

Dette er avsløringer det statlige tilskuddsorganet Fordelingsutvalget nå vurderer å politianmelde SOS Rasisme for. Granskingen er bare én av seks pågående kontroller av SOS Rasisme etter påstander om økonomisk rot og juks med medlemstall. Fordelingsuvalget holder i år tilbake rundt 3 millioner støttekroner, på vegne av Barne- og likestillingsdepartementet.

- SKULLE «VEILEDES»: Monica Pettersen var leder i Moss SOS Rasisme. I forbindelse med granskingen som pågår hevder hun sentrale personer i SOS Rasisme forsøker å styre hva hun svarer tilsynsmydighetene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- SKULLE «VEILEDES»: Monica Pettersen var leder i Moss SOS Rasisme. I forbindelse med granskingen som pågår hevder hun sentrale personer i SOS Rasisme forsøker å styre hva hun svarer tilsynsmydighetene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Vi gjennomfører en kontroll for å avklare hvordan den støtten vi har gitt til SOS Rasisme er blitt brukt, om det har vært reell aktivitet i lokallagene og en kontroll av medlemstallet. Dette er forhold vi er usikre på, sier advokat og leder av Fordelingsutvalget Ingrid Bergum til Dagbladet.

Departementet har bestemt seg for å se nærmere på lokallagene i Dagbladets reportasjer, der tidligere lokale tillitsvalgte forteller at de bidro til melking av statlige støttemidler.

Politianmeldelse - Det kan ende med politianmeldelse. Det kan også bli en reduksjon av støtten eller krav om tilbakebetaling av tidligere utbetalt støtte, sier Bergum.

Det samme svaret har Dagbladet fått fra avdelingsdirektøren i kulturetaten i Oslo, som holder tilbake et millionbeløp..

STOD FRAM: Fredrikstad-mannen Ken Jackson (54) fortalte Dagbladet om hvordan han bidro til å opprette lokkalag på Gressvik samme året, en handling han i dag mener har bidratt til juks med statsstøtte.
STOD FRAM: Fredrikstad-mannen Ken Jackson (54) fortalte Dagbladet om hvordan han bidro til å opprette lokkalag på Gressvik samme året, en handling han i dag mener har bidratt til juks med statsstøtte. Vis mer

- Ut fra årsmøteprotokoller ser det ikke ut til at det finnes en reell behandling av budsjett og regnskap i Oslo SOS Rasisme. Vi har bedt om nye medlemstall for 2010 og avventer foreløpig mer dokumentasjon fra dem, sier Lars Inge Merok Olsen til Dagbladet.

En viktig del av Fordelingsutvalgets kontroll er utsendelsen av 300 spørreskjemaer til nåværende og tidligere lokale tillitsvalgte. Svarene skal blant annet brukes for å kartlegge om lagene har hatt reell aktivitet og egen økonomistyring.

Ringte for å veilede Fristen for å svare gikk ut i forrige uke. Flere lokale aktivister forteller til Dagbladet at sentralt ansatte i SOS Rasisme har ringt flere ganger med forslag om hva de skal skrive på skjemaet fra direktoratet.

- Ansatte i SOS Rasisme har ringt flere ganger og spurt om jeg har fått brevet fra Fordelingsutvalget. De ville veilede meg gjennom det, og jeg opplevde samtalene som at de skulle få oss til å svare det som var riktig for dem, sier Monica Falao Pettersen (19) fra Moss.

- Kan ende med politianmeldelse

Pettersen ledet i 2008 lokallaget i Moss, aktivitetsåret Fordelingsutvalget etterspør informasjon om. Flere andre tillitsvalgte, som ikke vil navngis i avisa, forteller det samme til Dagbladet.

- Uakseptabelt - Hvis dette forekommer så er det veldig uheldig og uaktseptabelt. Vi forutsetter jo at svarerene er i henhold til egen kunnskap, og ikke i henhold til hva andre sier at de skal skrive, sier Bergum.

Regionskontakt i SOS Rasisme mener kontakten handler om «ryddighet og oppfølging av tillitsvalgte».

- Særlig i en tid det stormer rundt SOS Rasisme er det viktig å følge opp organisasjonens medlemmer og nåværende som tidligere tillitsvalgte, sier Frantzen.

Frantzen understreker videre at SOS Rasisme ikke er anmeldt eller ham bekjent er under politietterforskning.