Kan ende med regjeringskrise

HELSINGFORS (Dagbladet): Dersom statsminister Kjell Magne Bondevik ikke får svenskene til å snu, kommer regjeringen i en meget alvorlig situasjon som i ytterste konsekvens kan ende med at den må gå av. Fra sentralt hold i både Arbeiderpartiet og Høyre får Dagbladet opplyst at denne saken kan ende i regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det politiske miljøet i Norge gir Kjell Magne Bondevik anledning til å rydde opp med svenskene.

Alvor

Høyreleder Jan Petersen ønsker ikke nå å spå om utfallet av denne saken, men fastslår at situasjonen er dramatisk.

- Vi forventer at regjeringen har laget en avtale som medfører at regjeringen har sine ord i behold. Dersom det skulle vise seg at det er svenskene som har rett, så er det betydelig alvor i denne saken, sier høyreleder Jan Petersen til Dagbladet.

Regjeringen spiller skyhøyt og med eget liv som innsats. Bondevik & co. er helt nødt til å vinne kampen mot svenskene. Får svenskene rett, så har regjeringen lurt Stortinget trill rundt, og regjeringens liv er i fare.

Da Stortinget behandlet sammenslåingen av de to selskapene tidligere i år, stolte stortingsflertallet på regjeringens forsikringer om at svenskene ikke hadde mulighet til å stikke av med godbitene i Telenor.

Krystallklar

Bondevik-regjeringen ga krystallklare forsikringer til Stortinget om at det som nå har skjedd, ikke skulle skje. I St.prp. 58 fra regjeringen til Stortinget nøyer ikke sentrumsregjeringen seg med å vise til aksjonæravtalens formuleringer, men serverer også en klar tolkning til Stortinget:

«Det nye selskapets styre vil på et senere tidspunkt beslutte hvordan ledelsen av forretningsområdene skal lokaliseres. Beslutningen underlegges de spesielle stemmerettsregler som er etablert i aksjonæravtalen, dvs. at minst en aksjonærvalgt representant fra hvert land må være enig i beslutningen.»

Men denne garantien fra sentrumsregjeringen viser seg foreløpig å ikke holde mål. For det var det stikk motsatte som skjedde da nordmennene i Telaris-styret ble overkjørt av svenskene ved hjelp av styreformann Karks dobbeltstemme.

MÅ VINNE: Kjell Magne Bondevik er nødt til å vinne kampen mtot svenskene.