Kan ende med regjeringskrise

Spørsmålet om petroleumsvirksomhet i Nord-Norge og Barentshavet skaper intern strid i regjeringen. I verste fall kan saken føre til regjeringskrise før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Stortinget er det et klart flertall for en storstilt olje- og gassutbygging nordover. Ap, Frp og Høyre er for, KrF har trøbbel med å si ja eller nei, men Venstre er klart mot olje- og gassvirksomhet fra Lofoten i sør til Barentshavet i nord.

Saken settes på spissen når olje- og energiminister Einar Steensnæs setter sluttstrek for et langvarig konsekvensutredningsarbeid. Saken legges sannsynligvis fram for Stortinget før jul.

Velinformerte kilder i så vel Høyre som Venstre bekrefter overfor Dagbladet at denne saken har sprengstoff nok i seg til å velte regjeringen.

Høyre krever

Høyres næringspolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, sier at regjeringen ikke har noe valg.

- Den må legge fram en sak for Stortinget før jul, og regjeringen må konkludere med at det skal åpnes for olje- og gassvirksomhet fra Lofoten til Barentshavet. Vi kan akseptere petroleumsfrie soner, men området må åpnes for slik virksomhet. Både selskapene, leverandørindustrien og Nord-Norges befolkning trenger dette nå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Han har registrert at Statens forurensningstilsyn er mot å åpne for oljevirksomhet nå, men tar ikke det så nøye.

- Jeg har merket meg uttalelsen fra SFT, og jeg ser ikke bort fra at SFT har politiske motiver for å gi en slik uttalelse, sier han.

Sprengkraft

Høyres engasjement i saken står i skarp kontrast til Venstres holdning. Venstre-leder Lars Sponheim er bundet av et landsmøtevedtak som sier tvert nei til petroleumsvirksomhet i nord. Sponheims politiske rådgiver i Landbruksdepartementet, Alvhild Hedstein, sier til Dagbladet at Venstre-lederen ikke kan gå på akkord med et landsmøtevedtak. KrF ser derimot ut til å være mer på linje med Høyre og Ap i dette spørsmålet. Sist saken var til debatt på Stortinget, under behandlingen av olje- og gassvirksomheten for 2002- 2003, uttalte KrF - sammen med Ap og Høyre - at «også nye interessante olje- og gassprovinser (må) åpnes for letevirksomhet og utvinning så snart konsekvensvurderinger er gjennomført (...)».