Kan ende med Ving-slakt

- Investorene vil gå etter de midlene som finnes, sier ekspert til Dagbladet.

LIVE NÅ: Det britiske reiseselskapet Thomas Cook er konkurs og avvikles med øyeblikkelig virkning. 21 000 ansatte mister jobben, og 600 000 reisende rammes. Reisearrangøren Ving Norge eies av det internasjonale konsernet. Dette er siste nytt i saken - og dette betyr konkursen for deg. Programleder: Ørjan Ryland. Produsent: Emilie Rydning og Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du rammet av Thomas Cook-konkursen? Tips oss på 2400@db.no

178 år etter at selskapet ble grunnlagt, avvikles det britiske reiseselskapet Thomas Cook med øyeblikkelig virkning. Milliardkonkursen er et faktum etter at forhandlinger brøt sammen natt til mandag, og det er varslet at over 20 000 mennesker mister jobben.

Rundt 600 000 kunder skal være på tur med Thomas Cook for øyeblikket og usikkerheten blant de reisende er stor.

Men hva gikk galt og hvorfor skjer dette nå? Reiselivsekspert Hans Jørgen Elnæs sier til Dagbladet at en rekke faktorer spiller inn.

Lister opp problemer

- Thomas Cook er et tradisjonelt reisebyrå. Med masse ansatte i små kontorer på gateplan i England, hvor folk setter seg ned for å kjøpe tur. Men å booke ferie nå gjøres stort sett digitalt, så konkurransen fra nettoperatørene er tung. I tillegg tilbyr konkurrerende lavprisselskaper, eksempelvis Ryanair, Jet2.com, Wizz Air og Easy jet tilsvarende turer for en billigere penge.

Hvor «tungt» selskapet er satt sammen er altså en faktor. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Thomas Cook 21 000 ansatte og flyr rundt 19 millioner passasjerer årlig. Til sammenlikning har Norwegian, ifølge egne hjemmesider, 11 000 ansatte og fløy 37 millioner passasjerer i fjor.

Videre spiller det politiske klima i Storbritannia inn, sier Elnæs.

- Brexit er helt klart en faktor. Folk er usikre og spør seg hva som kan skje hjemme når de er på reise med barna til Spania. Man er mer forsiktig og venter lenger med å bestille, kanskje helt opp til avreise.

GIFTEKLARE: Tonje Justsen og Daniel Justsen skulle egentlig gifte seg i Lanzarote 4. oktober. Nå er de redd for at bryllupet ikke blir noe av. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Til slutt nevner Elnæs drivstoffprisen som går hardt utover «pengesekken» til Thomas Cook. Midler som kan tæres på i tunge tider, deles ut til eierne som utbytte, samt sikre lån i banken.

- Den er betydelig høyere nå enn tidligere og påvirker firmaets bunnlinje direkte. Thomas Cook har også en stor flyflåte, men flyene er ikke like nye som for eksempel hos Norwegian. Det betyr at Thomas Cook-flyene er dyrere i drift.

- De samlede kostnadene per solgte reise, er altså det vesentlige problemet for Thomas Cook, oppsummerer Elnæs.

Høy gjeld

Thomas Cook omsatte for over 100 milliarder kroner i fjor, men har 19 milliarder kroner i gjeld, skriver Reuters. Det var ved forhandlingsbordet det til slutt gikk skeis, forteller reiselivsekspert Elnæs.

- En løsning var på plass og det lå 900 millioner pund (rundt ti milliarder kroner) på bordet, 450 fra banken og 450 fra investorer, men investorene var usikre på driften i åra framover. Så de krevde 200 millioner pund til, men det klarte ikke Thomas Cook å hente. Da kollapset det.

- Ving har livets rett

Når det derimot kommer til Thomas Cooks norske datterselskap Ving, mener reiselivseksperten at det «helt klart» har livets rett.

Ifølge 2018-regnskapet til Ving, som Dagbladet har hentet fra Brønnøysundregistrene, leverer Ving gode tall. I fjor hadde de et resultat før skatt på 155 millioner kroner.

I årsrapporten til Ving skriver styret imidlertid at det er betydelig usikkerhet knyttet til reiselivsmarkedet i framtida. Samtidig opplyser de om at overskuddene til Ving er sendt videre til Thomas Cook.

- Ving har levert store overskudd og har en sterk merkevare i Skandinavia. Det er for tidlig å avskrive Ving som konkurs, for det kan komme potensielle kjøpere, men morselskapet er ferdig og Ving er en del av dette, sier Elnæs.

BLÅMANDAG: Tom André Gustavsen fra Horten bestilte ferien i mai. Da han møtte opp på Gardermoen i dag trodde han at han skulle på tur. Men da han så på avgangstavlen fikk han seg en kalddusj. Video: Emilie Rydning Vis mer

Noe som betyr at investorene som eier Thomas Cook kan komme etter verdiene i Ving.

- Investorene vil gå etter de midlene som finnes.

- Så Ving kan ende med å slaktes?

- Ja, eierne vil ha som mye som mulig for redde sine investeringer. Men at Ving er godt drevet og god forretning, er det ingen tvil om. Det bør være gode muligheter for at Ving kan reddes ved et salg.

Mulig oppkjøp

Ifølge eksperten er det svenske investeringsselskapet Triton Partners en mulighet. De ville kjøpe Ving før sommeren, men Thomas Cook sa nei den gang. Triton Partners skal også ha kjøpt opp et mindre flyselskap i Nederland.

- Ting ligger til rette hos dem, så de er nok på kroken for å få tak i Ving, men det bør skje raskt, slik at man får en kontinuitet i avviklingen av Thomas Cook. Ving kan fort være verdt milliarden, men man må vente å se, sier Elnæs.

KONKURS: Slik reagerer Ving-turistene på Thomas Cook-konkursen. Video: Henriette Eilertsen / Dagbladet TV Vis mer

Krise i Ving

Dagbladet har ikke lyktes med å få tak i presseapparatet til Ving. På hjemmesidene opplyser selskapet om at Thomas Cook er konkurs og at det berører flytrafikken.

- Akkurat nå arbeider vi med å innhente all den informasjon vi kan. Samtidig er vår viktigste prioritert å hjelpe alle kundene våre, og først og fremst de som skal hjem i dag, skriver informasjonssjef Siri Røhr-Staff i en pressemelding.

Hun skriver videre at Ving Norge er en egen juridisk enhet, og er derfor ikke konkurs på nåværende tidspunkt.

- Det er ingen automatikk i at datterselskapene går konkurs selv om morselskapet gjør det. Vi må gjøre en egen vurdering på situasjonen i Norden, og der er det vi jobber med nå, skriver Røhr-Staff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer