Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan endre diagnosen helt fram til de skal forklare seg

Psykiaterne får neste uke muligheten til å spørre ut hverandre i tingretten.

SKAL FORKLARE SEG: Torgeir Husby og Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL FORKLARE SEG: Torgeir Husby og Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag og torsdag neste uke skal psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legge fram sin vurdering av terroristen Anders Behring Breivik i retten. Fredag og mandag uka etter er det psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas? tur.

Rapportene fra de to parene har stikk motsatt konklusjoner. De første mener Breivik er paranoid schizofren og utilregnelig. De to siste mener han er tilregnelig, men at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Observert Alle de fire psykiaterne har sittet hvert få meter fra Breivik og observert ham i retten i hvert eneste minutt av den hittil to måneder lange rettssaken. De har observert massemorderens forklaring og alle hans reaksjoner. De gangene han er blitt satt på gangen, har to av psykiaterne fulgt etter. 

- De vil først redegjøre for sitt arbeid og sine konklusjoner. Så vil de bli stilt spørsmål. Det er da dommerne som vanligvis leder dette, men det er vanlig at både aktoratet, forsvarerne og de andre sakkyndige kan stille spørsmål, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett og medlem av dommernes mediegruppe.

Fritt til å ombestemme seg Psykiaterne har muligheten til å endre sin konklusjon helt fram til de skal forklare seg. Hvis de har endret syn, må de sende en tilleggserklæring til rettsmedisinsk kommisjon. I vanlige saker bes sakkyndige om å sende inn denne erklæringen før de forklarer seg. Men det er mulig å gjøre det også i etterkant.

Oslo tingrett opplyser til Dagbladet at psykiaterne ikke har fått noen retningslinjer for dette i denne saken og de står derfor fritt til å ombestemme seg helt til de forklarer seg.

- Hvis en sakkyndig endrer sin konklusjon skal de sende et skriftlig referat til kommisjonen senest etter forklaringen. Det er også adgang til at den sakkyndige på eget initiativ varsler retten om at han har endret konklusjon for deretter å skrive en tilleggserklæring med sin nye konklusjon før egen forklaring, sier Rune Lium, tingrettsdommer og medlem av dommernes mediegruppe, til Dagbladet.

- Det kan tenkes at den sakkyndige føler behov for å høre all bevisførsel før han er sikker på om han endrer konklusjonen. I en slik situasjon er det tilstrekkelig å sende skriftlig referat etter egen forklaring, sier Lium, som står bak dommerbloggen.

Kort erklæring Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges mest fremste sakkyndige, har selv vært med på at konklusjonen ble endret i løpet av en sak.

- Hvis vi har skiftet standpunkt i løpet av retten og det faktisk er tid til å sende inn en kort erklæring før vi skal legge frem vårt muntlige, så gjør vi det. Men noen ganger er det ikke noe poeng fordi kommisjonen ikke vil rekke å behandle tilleggserklæringen før vi skal vitne. Har vi endret konklusjon dag fire og skal vitne dag fem, så rekker vi ikke å skrive noe på forhånd, sier Grøndahl til Dagbladet.

Grøndahl var sakkyndig sammen med nettopp Torgeir Husby i saken mot en mann som var tiltalt for drap på den spanske legen Joaquín Leal Bermúdez, som ble drept i januar 2007. Mannen ble først dømt som tilregnelig, men i lagmannsretten endret Grøndahl og Husby oppfatning. De mente da at han var og er schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Skiftet skjedde etter at Karl Henrik Melle, som nå er leder av psykiatrisk gruppe i rettsmedisinsk kommisjon, og har håndtert erklæringene i terrorsaken, observerte tiltalte på Brøset og skrev i journalene at tiltalte hadde klare tankeforstyrrelser. Melle ble trukket inn i saken som sakkyndig vitne og han skrev et brev hvor han redegjorde for sitt syn på saken.

Endret mening Til slutt endret både Husby og Grøndahl syn.

- Dette er første gang jeg har endret konklusjon underveis, sa Husby til Dagbladet den gang.

Grøndahl sa at han mente at det var bra at de hadde tatt konsekvensen av å ha tatt feil og skifter standpunkt.

- Da vi var ferdige i dag, takket lagmannen for «vel utført oppdrag på ære og samvittighet». Det har jeg aldri opplevd før og sier vel at lagmannen kanskje syntes at vår snuoperasjon var profesjonell, sier Pål Grøndahl.

Før de fire psykiaterne skal forklare seg, vil det møte en rekke vitner som har observert Breivik i fengselet. Samtlige deler Tørrissen og Aspaas' konklusjon om at Breivik ikke er psykotisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling