Kan endre diagnosen helt fram til de skal forklare seg

Psykiaterne får neste uke muligheten til å spørre ut hverandre i tingretten.

SKAL FORKLARE SEG: Torgeir Husby og Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL FORKLARE SEG: Torgeir Husby og Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag og torsdag neste uke skal psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legge fram sin vurdering av terroristen Anders Behring Breivik i retten. Fredag og mandag uka etter er det psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas? tur.

Rapportene fra de to parene har stikk motsatt konklusjoner. De første mener Breivik er paranoid schizofren og utilregnelig. De to siste mener han er tilregnelig, men at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Observert Alle de fire psykiaterne har sittet hvert få meter fra Breivik og observert ham i retten i hvert eneste minutt av den hittil to måneder lange rettssaken. De har observert massemorderens forklaring og alle hans reaksjoner. De gangene han er blitt satt på gangen, har to av psykiaterne fulgt etter. 

- De vil først redegjøre for sitt arbeid og sine konklusjoner. Så vil de bli stilt spørsmål. Det er da dommerne som vanligvis leder dette, men det er vanlig at både aktoratet, forsvarerne og de andre sakkyndige kan stille spørsmål, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett og medlem av dommernes mediegruppe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer