Historisk funn:

- Kan endre vår forståelse

En gruppe med arkeologer har funnet flere hus, glassvaser, dekorativ keramikk og smykker under graveprosjektet for en ny jernbane i Storbritannia.

VELBEVART: Arkeologene har blant annet funnet velbevart dekorativ keramikk under utgravingen i Northamptonshire. Foto: High Speed Two Ltd 2022
VELBEVART: Arkeologene har blant annet funnet velbevart dekorativ keramikk under utgravingen i Northamptonshire. Foto: High Speed Two Ltd 2022 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de «mest imponerende» arkeologiske funnene har nylig blitt oppdaget i Northamptonshire i England.

En gruppe på rundt 80 arkeologer har nemlig funnet en hel romersk by, bestående av 30 hus.

De har funnet gjenstander som stammer tilbake til Romerrikets tid. De gamle og verdifulle gjenstandene ble funnet som følge av gravingen til det såkalte «HS2 railway» prosjektet.

PRATSOM: Forskere ved Leeds City Museum har ved hjelp av 3D-printing fått vite hvordan stemmen til en 3000 år gammel mann hørtes ut som. Reporter: Christian Wehus. Video: Leeds City Museum. Vis mer

Ifølge ekspertene har det arkeologiske funnet potensial til å «endre vår forståelse» av det romerske imperiet. Det skriver HS2 i en pressemelding.

Blackgrounds, der gjenstandene ble funnet, har eksistert siden 1700-tallet.

Lederne for graveprosjektet mener at gjenstandene er av «høy kvalitet» og omfanget av det som har blitt funnet har overgått alle forventningene.

Gjennom byen går det en ti meter bred vei, noe som indikerer at det har vært et travelt område der vogner med varer ble fraktet.

BRED VEI: Det ble funnet en ti meter bred vei, noe som indikerer at det var en travel gate der varer ble eksportert. Foto: High Speed Two Ltd 2022
BRED VEI: Det ble funnet en ti meter bred vei, noe som indikerer at det var en travel gate der varer ble eksportert. Foto: High Speed Two Ltd 2022 Vis mer

Flere unike gjenstander

Analyser av funnene viser at byen fortsatte å utvide seg og ble mer velstående gjennom Romerrikets periode, med nye steinbygninger og flere veier, ifølge Sky News.

Arkeologene fra MOLA Headland Infrastructure mener at det er sannsynlig at befolkningen som bodde der gradvis tok i bruk de nye romerske byggeteknikkene.

Det har blitt funnet mer enn 300 romerske mynter og arkeologene antar at befolkningens rikdommer har kommet av varehandel.

Andre funn har også vært glassvaser, dekorativ keramikk, smykker og en gjenstand som ble brukt til å påføre sminke.

MYNTER: Det har blant annet blitt funnet 300 romerske mynter i byen. Foto: High Speed Two Ltd 2022
MYNTER: Det har blant annet blitt funnet 300 romerske mynter i byen. Foto: High Speed Two Ltd 2022 Vis mer

Gruppen med arkeologene har også funnet lenker, noe de mener kan hentyde til at det var slavearbeid eller kriminell aktivitet i byen.

Utformingen av byen indikerer at bosettingen ble delt inn i forskjellige områder. Det har både blitt funnet verksteder, ovner og flere godt bevarte brønner.

- Ekstraordinært

I et av områdene har jorda en rød farge, noe som kan tyde på at det brant svært ofte i dette området. Arkitektene tror at dette området var der man bakte brød eller lagde keramikk.

Det har blitt gjort flere arkeologiske funn under gravingen av jernbanen. Lokasjonsansvarlig for MOLA sitt graveprosjekt, James West, sier at dette uten tvil er et av de mest imponerende oppdagelsene MOLA har gjort mens de har jobbet med utgravingen av HS2.

BRØNN: Lokasjonsansvarlig for MOLA sitt graveprosjekt, James West, forran en av de velbevarte brønnene som ble funnet i byen. Foto: High Speed Two Ltd 2022
BRØNN: Lokasjonsansvarlig for MOLA sitt graveprosjekt, James West, forran en av de velbevarte brønnene som ble funnet i byen. Foto: High Speed Two Ltd 2022 Vis mer

- Et høydepunkt for meg har vært å lære og forstå historien til Blackgrounds, som vi nå vet har eksistert over flere tidsepoker, sier West i en pressemelding, og legger til:

- Å finne en så velbevart og stor romersk vei og så mange funn av høy kvalitet har vært ekstraordinært. Det kan fortelle oss så mye om de personene som bodde der. Byen har virkelig potensialet til å endre vår forståelse av det romerske imperiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer