- Kan endres på kort varsel

Over 10 000 jordskjelv på Island får ekspertene til å følge spent med.

JORDSKJELV: Jordskjelvaktiviteten har gått ned det siste døgnet, men bakken har fortsatt å heve seg, skriver det islansdske meteorologiske instituttet, Vedur. Foto: Vedur
JORDSKJELV: Jordskjelvaktiviteten har gått ned det siste døgnet, men bakken har fortsatt å heve seg, skriver det islansdske meteorologiske instituttet, Vedur. Foto: Vedur Vis mer
Publisert

På Island følger forskerne spent med på landskapet i Grindavík på Reykjaneshalvøya , der det den siste tida har vært stor seismisk aktivitet.

Over 10 000 jordskjelv er registrert i Grindavík på Reykjaneshalvøya siden den 25. oktober ifølge den islandske kringkasteren RUV.

Flere eksperter tror det betyr at et utbrudd nærmer seg.

- Jeg er redd for at vi nærmer oss et utbrudd, sier professor i vulkanologi og bergvitenskap, Þorvaldur Þórðarson til den islandske avisa Iceland monitor.

Lite aktivitet

Det siste døgnet er det imidlertid en nedgang i antallet jordskjelv, skriver Islands meteorologiske institutt, Vedur.

- Det har vært lite seismisk aktivitet i dag sammenlignet med i går. Det er foreløpig uklart nøyaktig hva dette betyr, skriver en vulkan- og naturkatastrofe-gruppe i Southland på Island.

Samtidig fortsetter bakken å heve seg, skriver det islandske meteorologiske instituttet, som fortsetter å overvåke området tett:

- Situasjonen kan endre seg på kort varsel, skriver de.

Femte gang

Lovísa Mjöll Gudmundsson, spesialist ved det islandske meteorologiske kontoret, sier til Visir at den seismiske aktiviteten følger mønsteret som har blitt observert tidligere i dette området.

Ifølge RUV er dette femte gang det er målt magmainntrenging i dette området, nordvest for fjellet Thorbjarnarfell.

Magmainntrenging ble målt tre ganger i 2020 og to ganger i 2022. Ingen av innbruddene endte med utbrudd, skriver kringkasteren. dette, men situasjonen kan endre seg på kort varsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer