Skrekkscenarioet etter seiersdagen:

- Kan eskalere kraftig

Ekspert frykter at krigen kan eskalere dersom Russland ikke oppnår resultater før 9. mai.

KAN ESKALERE: Oberstløytnant og lærer i militærstrategi ved den svenske Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, frykter at krigen kan eskalere etter den såkalte seiersdagen 9.mai. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
KAN ESKALERE: Oberstløytnant og lærer i militærstrategi ved den svenske Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, frykter at krigen kan eskalere etter den såkalte seiersdagen 9.mai. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eksperter verden over har den siste tida spekulert i om Russlands president, Vladimir Putin, planlegger å erklære seier på den 9. mai.

Dette er en festdag i Russland, der folket feirer seieren over Nazi-Tyskland i andre verdenskrig. «Seiersdagen», som den kalles i Russland, er en symboltung dag for russerne og markeres blant annet med en stor militærparade på Den røde plass i Moskva.

- En niende maifeiring uten å ha oppnådd noe vil bli vanskelig, har generalløytnant Arne Bård Dalhaug tidligere sagt til Dagbladet.

Og klokka tikker for de russiske styrkene som angivelig begynner å gå tom reserver. Oberstløytnant og lærer i militærstrategi ved den svenske Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, trekker fram to scenarioer for hva som vil skje på den store seiersdagen.

To scenarioer

Hvert år holder den russiske presidenten en tale til folket på den store festdagen. I år kan han bli nødt til å forberede to ulike taler, mener Paasikivi.

- Den ene talen vil handle om at de har frigjort Donbas-regionen fra det de mener er ukrainske nazister og stoppet «folkemordet» på russisktalende personer i området, i tillegg til at de har tatt kontroll over Mariupol, sier han til den svenske avisa Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer