Kan få 14 x dødsstraff

Tiltalen mot Saddam Hussein er nå utferdiget. Tribunalet har fjernet 485 tiltalepunkter. Tilbake står 14 forhold som kan gi livstid eller dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er ingen grunn til å «kaste bort tid» på alle forbrytelsene de mener Saddam Hussein har begått, sier regjeringens talsmann.

Ifølge den London-baserte avisa Asharq al-Awsat skal Saddam Hussein nå være svært deprimert. En irakisk dommer sier til avisa at Hussein er blitt stadig mer nedtrykt etter hvert som han forstår rekkevidden av anklagene.

Mislykket drapsforsøk

Rettssaken mot ham starter om et par måneder med behandlingen av det første tiltalepunktet. Det omhandler henrettelsen av mellom 50 og 160 irakere i den sjiamuslimske byen Dujail etter et mislykket drapsforsøk på Saddam Hussein.

De øvrige tiltalepunktene går blant annet ut på:

Drap og deportasjon av 8000 kurdere som tilhørte den mektige Barzani-stammen, som dagens leder av Kurdistans demokratiske parti, Massoud Barzani, tilhører.

Angrepet med kjemiske våpen i den kurdiske byen Halabja i 1988, der 5000 mennesker antas å ha blitt drept.

Henrettelser av en rekke framstående politiske og religiøse ledere gjennom flere år.

Ordren om den sju måneder lange okkupasjonen av Kuwait som førte til den første Golfkrigen i 1991.

Den brutale nedslaktingen av opprørere i det sørlige Irak etter nederlaget i Golfkrigen i 1991.

12 tiltalte

Nyhetsbyrået Associated Press har fått liste over tiltalepunktene fra tribunalet som skal lede saken mot Saddam og 11 av hans nære medarbeidere. Lista viser at man vil konsentrere seg om 14 saker som er svært godt dokumentert.

USA ønsket at rettsapparatet skulle stille Saddams medarbeidere for retten først. Det ville ifølge amerikanerne tydeliggjøre kommandolinjene og Saddam Husseins ansvar.En slik prosedyre vil imidlertid medføre at han ikke ville bli stilt for retten før i 2006. Det ønsket ikke irakerne, som ifølge regjeringens talsmann, Laith Kubba, har forberedt sakene som skal sikre at Saddam Hussein kan bli dømt til døden.

DEPRIMERT: Saddam Hussein er svært nedtrykt.