Kan få både fallskjerm og lønn

Tidligere Statoil-sjef Harald Norvik kan hvert år tjene 800 000 kroner hos andre selskaper. I tillegg beholder han hele en årlige førtidspensjon fra Statoil på 1,4 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg har i Dagbladet kritisert Norviks fallskerm, og gjentar kritikken i Aftenposten i dag. Han karakteriserer avtalen som uklok, og viser til styrets ansvar.

Stoltenberg frykter at dette undergraver mulighetene for et ansvarlig lønnsoppgjør.

Norvik sier til Aftenposten at han er fornøyd med den tryggheten avtalen gir, men at avtalen ble inngått i en kritisk situasjon både for selskapet og ham selv.

Gikk etter milliardsprekk

Norvik stilte sin plass til disposisjon da statsråd Anne Enger Lahnstein på vegne av Olje- og energidepartementet sparket hele Statoils styre etter milliardsprekken i Åsgard-utbyggingen i fjor.

Norviks pensjonsavtale ble endret før han han tok avskjed i Statoil. En pensjonsalder på 53 år og 1,4 millioner i årlig pensjon ble den endelige avtalen. I tillegg kan Norvik tjene 800 000 kroner i året uten at pensjonsavtalen blir berørt.

- Presset ikke Statoil

Harald Norvik hevder at han aldri la press på Statoil for å skaffe seg pensjonsfordelene.

- Avtalen skulle avklare varigheten av ansettelsen i Statoil og den skulle sikre min framtid, sier Norvik til Aftenposten. Norvik har i praksis yrkesforbud i oljebransjen etter avtalen han har gjort med Statoil.