<strong>FRYKTET:</strong> United States Penitentiary Administrative Maximum Facility i Florence i Colorado regnes som det sikreste fengselet i USA. Nå kan narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzmán måtte sone straffen her. Foto: Jason Connolly / AFP
FRYKTET: United States Penitentiary Administrative Maximum Facility i Florence i Colorado regnes som det sikreste fengselet i USA. Nå kan narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzmán måtte sone straffen her. Foto: Jason Connolly / AFP Vis mer

Kan få beryktede naboer i fryktet fengsel

Den beryktede narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzmán må trolig sone straffen i det fryktede ADX-fengselet i Colorado.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): «El Chapo» (61) var sjefen for et av verdens største narkokarteller - det meksikanske Sinaloa-kartellet. Men denne uka fant en jury i New York ham skyldig i blant annet storstilt narkosmugling, organisert kriminalitet, hvitvasking av penger, drap og ulovlig våpenbesittelse.

Det kan bety at han må sone resten av livet i fengsel.

«El Chapo» er allerede berømt for to spektakulære rømninger fra meksikanske fengsler, og ifølge CBS News og New York Times må han trolig sone straffen i det som anses som USAs sikreste fengsel - United States Penitentiary Administrative Maximum Facility i Colorado.

<strong>FUNNET SKYLDIG:</strong> Narkobaronen Joaquin Guzmán er funnet skyldig i en rekke alvorlige lovbrudd. Foto: U.S. law enforcement via AP, File
FUNNET SKYLDIG: Narkobaronen Joaquin Guzmán er funnet skyldig i en rekke alvorlige lovbrudd. Foto: U.S. law enforcement via AP, File Vis mer

De voldeligste

Stedet blir ofte omtalt som ADX eller «Alcatraz of the Rockies», og ingen har klart å rømme derfra siden det ble bygd i 1994. Dette til tross for at fengselet huser 400 innsatte, som de føderale fengselsmyndighetene omtaler som de «voldeligste, forstyrrende og rømningsutsatte».

«El Chapo» rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano i Mexico i juli 2015 på spektakulært vis ved å krabbe ut gjennom et hull i dusjen og sette seg på en spesialbygd motorsykkel som tok ham 1,6 kilometer gjennom en tunnel.

Også i 2001 rømte «El Chapo» fra et meksikansk fengsel for første gang. Den gangen klarte han å komme seg unna ved å gjemme seg i ei tralle fylt med skittentøy.

Dersom han blir sendt til ADX i et øde fjellområde sør for Denver, vil han trolig bli holdt i isolasjon 23 timer i døgnet og med konstant kameraovervåkning.

- Ikke menneskelighet

Han vil også sone sammen med en rekke terrordømte, gjengledere, spioner og andre innsatte som har forsøkt å angripe fengselsbetjenter eller å rømme fra andre steder, opplyser den tidligere fengselsbetjenten Bob Hood til CBS News.

- Dette stedet er ikke designet for menneskelighet. Det er ikke designet for rehabilitering. Punktum, sier Hood til New York Times.

Selv om dette høres ille ut, er trolig «El Chapo» allerede vant til svært brutale soningsforhold. Siden han ble pågrepet og utlevert til USA for to år siden, har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet på nedre Manhattan. Der har han også sittet i isolat med unntak av besøk fra advokatene sine og sine unge tvillingdøtre.

Forholdene skal ha vært så tøffe at narkobaronen sendte et brev til dommeren Brian M. Cogan hvor han klaget over daglige hodepiner, oppkast og vedvarende bihuleproblemer på grunn av dårlig luft.

<strong>BOMBER:</strong> Eric Robert Rudolph ble pågrepet i 2003. Foto: REUTERS/Tami Chappell
BOMBER: Eric Robert Rudolph ble pågrepet i 2003. Foto: REUTERS/Tami Chappell Vis mer

- Lyset i cella mi står på hele døgnet og gjør det vanskelig for meg å sove, skrev Guzmán.

Advokatene hans hevder at det å sone i ADX faktisk kan være litt bedre enn der han har sittet fengslet til nå.

- Det er de mest ekstreme forholdene jeg noensinne har sett, og som noen tiltalt i USA noensinne har stått overfor, sier forsvareren Jeffrey Lichtman, ifølge New York Times.

Forsvarerne påpeker at maten trolig vil være bedre i ADX, og den tidligere narkobaronen vil trolig ha mer å ta seg til.

I de andre cellene i det fryktede fengselet sitter en rekke beryktede kriminelle.

Eric Rudolph (52)

Rudolph sto bak en serie bombinger i USA på 1990-tallet - blant annet bombingen av Olympiaparken i Atlanta i juli 1996. Han skal særlig ha rettet seg mot abortklinikker og homsebarer i perioden fra 1996 til 1998 og hevdet at han ble motivert av kampen mot selvbestemt abort. Til sammen tre ble drept og minst 150 personer ble skadd i bombingene.

Rudolph, som nå soner en livstidsdom, skrev i 2008 et essay om hvor brutale soningsforholdene var i fengselet.

- Formålet er å gradvis bryte ned en person mentalt og fysisk gjennom miljømessig og fysisk undertrykking, skriver Rudolph.

Dzhokhar Tsarnaev (25)

Tsarnaev ble dømt for bombingen av Boston Marathon i 2013 som drepte tre og skadet 260. Han utførte angrepet sammen med broren Tamerlan, som ble drept i en skuddveksling med politiet i den intense jakta på brødrene i dagene etter angrepet.

<strong>DØDSDØMT:</strong> Dzhokhar Tsarnaev. Foto: AFP PHOTO HANDOUT - US DEPARTMENT OF JUSTICE
DØDSDØMT: Dzhokhar Tsarnaev. Foto: AFP PHOTO HANDOUT - US DEPARTMENT OF JUSTICE Vis mer

Tsarnaev ble dømt til døden i juni 2015.

Richard Reid (45)

al-Qaida-tilknyttede Reid ble kjent som «skobomberen» for forsøket på å utløse ei bombe på en flygning med American Airlines i desember 2001. Han ble overmannet av medpassasjerer, og flyet landet trygt i Boston.

Reid sa seg skyldig i terrortiltalen og ble dømt til livstid i 2003.

Terry Nichols (63)

Nichols ble dømt for å ha bidratt til bombingen av den føderale bygningen i Oklahoma City i 1995 som drepte 168 personer. Aktoratet mener Nichols hjalp Timothy McVeigh med å bygge bomben.

McVeigh ble henrettet i 2001. Nichols ble dømt til livstid i fengsel.

Ted Kaczynski (76)

<strong>UNABOMBER:</strong> Ted Kaczynski i 1996. Foto: AP Photo/Elaine Thompson, file
UNABOMBER: Ted Kaczynski i 1996. Foto: AP Photo/Elaine Thompson, file Vis mer

Kaczynski ble kjent som «Unabomber». Han var en matematikkprofessor som ble en såkalt survivalist og gjennomført flere bombeangrep - mange via brevbomber - fra ei øde hytte i Montana. Bombene drepte tre og skadet 29 personer mellom 1978 og 1995.

Kaczynski ble pågrepet i 1996 etter at broren han tipset føderale myndigheter. Han sa seg skyldig etter tiltalen i 1998 for å unngå dødsstraff. Han soner nå livstid i fengsel.

Zacarias Moussaoui (50)

al-Qaida-tilknyttede Moussaoui sa seg skyldig i å hjelpe til med terrorangrepet 11. september 2001 som drepte nesten 3.000 mennesker. I 2006 ble den franske statsborgeren dømt til livstid i fengsel.

Ramzi Yousef (51)

Yousef ble dømt for deltakelsen i bombingen av World Trade Center i 1993 som drepte tre og skadet 1.000 mennesker, og for bombingen av en Philippine Airlines-flight i 1994.

Han ble dømt til livstid i 1998.

Robert Hanssen (74)

Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen og Russland. Mellom 1979 og 2001 skal han ha delt store mengder med hemmeligstemplet informasjon med sovjetisk og russisk etterretning.

Hanssen erkjente straffskyld i 2001 for å unngå dødsstraff og ble dømt til livstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer