Kan få drapsdom etter badingen av Alf Johan

Ikke noe å sammenligne med siden 1988- andre dødelige feilbehandlinger henlagt.

BLE 51 ÅR GAMMEL: Alf Johan Halvorsen hadde bodd i Oserødmyra bofellesskap siden institusjonen ble åpnet i 1992. Her under en ferietur i 1997. Foto: Privat.
BLE 51 ÅR GAMMEL: Alf Johan Halvorsen hadde bodd i Oserødmyra bofellesskap siden institusjonen ble åpnet i 1992. Her under en ferietur i 1997. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I slutten av uka faller dommen i den unike straffesaken mot helsesekretæren som er tiltalt for uaktsomt drap fordi hun glemte å sjekke temperaturen på badevannet.

Sterkt handikappede og språkløse Alf Johan Halvorsen (51) døde av brannskader og skåldingsskader etter at han ble senket ned i omlag 70 grader varmt badevann i en institusjon på Nøtterøy i fjor vinter.

Aktor, statsadvokat Mari Gjersøe, har lagt ned påstand om åtte måneders fengsel, derav fem måneder i ubetinget soning.

I sin prosedyre i Vestfold tingrett fant hun ingen saker fra norsk rett til «veiledende» straffutmåling.

To tilsvarende saker til tragedien med Alf Johan, er under etterforskning i Danmark. Kvinne (20) døde og jente (9) er skadd etter bading i altfor varmt vann på institusjon. Begge var pleietrengende.

Tilbake til 1988

Og hun måtte helt tilbake til 1988/89 for å finne en sak der først Romsdal herredsrett og i siste omgang Høyesterett har vurdert aktsomhetskravet til en helsearbeider i tilsvarende situasjon.

En pleiemedhelper i 30-årene ble kjent skyldig og dømt til 5 000 kroner i bot for ikke å ha sjekket badetemperaturen på tilstrekkelig vis. Hun hadde på seg engangshansker da hun duppet fingrene i vannet, og fanget ikke opp at det var 68 grader varmt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer