LEDER: Den kenyanske presidentkandidaten Uhuru Kenyatte (t.v.) og hans visepresidentkandidat William Ruto (t.h.) leder så langt presidentvalget, men alle stemmene er ikke telt opp. Foto: AP Photo/Ben Curtis/NTBScanpix
LEDER: Den kenyanske presidentkandidaten Uhuru Kenyatte (t.v.) og hans visepresidentkandidat William Ruto (t.h.) leder så langt presidentvalget, men alle stemmene er ikke telt opp. Foto: AP Photo/Ben Curtis/NTBScanpixVis mer

Kan få en president som styrer landet fra krigsforbryterdomstolen

President- og visepresidentkandidaten som ligger an til å vinne valget i Kenya er tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under forrige presidentvalg i Kenya, i 2007, brøt det ut en voldsom voldsbølge, som endte med rundt 1200 døde, og 600 000 på flukt.

Politikeren Uhuru Kenyatta er tiltalt for krigsforbrytelser i forbindelse med denne voldsbølgen. I går gikk igjen kenyanerne til valgurnene, og spenningen i landet er stor.

Kenyatta nekter straffskyld, og er igjen en av presidentkandidatene.

Presidentsønn Med over 53 prosent av de opptelte stemmene ligger nå Kenyatta an til å vinne kampen om presidenttittelen i Kenya, ifølge BBC. Dermed kan han bli tvunget til å styre landet fra krigsforbryterdomstolen.

Hans visepresidentkandidat William Ruto kan heller ikke ta over om dette skulle skje, for han er tiltalt for samme sak.

Uhuru Kenyatta kommer fra en av de rikeste og mektigste familiene i Kenya. Han er sønnen til Jomo Kenyatta, som var den første presidenten i et fritt Kenya.

Kenyatta er tilhører den etniske gruppen Kikuyu, som er Kenyas største folkegruppe.  Dette gjør at Kenyatta ble spådd en stor oppslutning om kenyanere også denne gangen stemte basert på stammetilhørighet.

Ifølge New York Times har flere vestlige ledere advart Kenya mot å kåre Kenyatta til vinner, på grunn av tiltalen.

Vesten De har snakket med flere kenyanere som forteller at Kenyatta vil ha bedre sjanse til å vinne saken i Haag om han vinner presidentvalget.

- Vi tror at krigsforbryterdomstolen er et redskap Vesten bruker for å manipulere u-land. Det er derfor vi stemmer for Uhuru, mot Vesten, sier Joseph Koech til NY Times.

Den andre kandidaten er Raila Odinga, han har 42 prosent av stemmene. Han stilte mot Kenyatta for fem år siden også.

Odinga mener at han ble snytt for seieren sist, og eksperter tror at det kan bli opptøyer i byer med mange som støtter ham om han ikke vinner denne gangen heller.

Ifølge kenyansk valglov må vinneren få minst 50 prosent av stemmene, det er hittil telt over 300 000 ugyldige stemmesedler,som ikke er med i prosentregningen som er offentliggjort.  Dette kan gjøre at den som får flest stemmer ikke vinner, men at det blir omkamp.