Ny video sirkulerer:

- Kan få enorme konsekvenser

Ekspert mener sikkerheten rundt Zaporizjzja-kraftverket er dårligere enn noen gang. - De har helt klart mislyktes, sier Arne Bård Dalhaug.

KJØRETØY: En ny video skal vise Zaporizjzja-kraftverket fylt opp med russiske kjøretøy og tungt militært utstyr. Vis mer
Publisert

En video som nå sirkulerer i sosiale medier skal vise russiske styrker som parkerer tungt militært utstyr inne i et av områdene inne i Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina. Videoen skal være filmet av ansatte i kraftverket.

Fredag skriver CNN at de har verifisert videoen. Det amerikanske nyhetsnettstedet skriver at de ikke er sikre på når videoen er tatt, men kan altså bekrefte at videoen er ekte.

CNN skriver at det er minst fem kjøretøy, hvorav ett av kjøretøyene er tydelig merket med krigssymbolet «Z». Nettstedet hevder å vite at de russiske militærkjøretøyene er plassert i den vestlige delen av bygningen, litt over 130 meter fra atomreaktoren.

Se videoen øverst i saken.

Ekspert: - Mislyktes

Etter at kraftverket, som er det største kjernekraftverket i Europa, ble okkupert av russiske styrker i mars, har det kommet utallige meldinger om angrep og eksplosjoner i områdene rundt kraftverket.

Arne Bård Dalhaug er tidligere generalløytnant og har tilbrakt flere år i Ukraina på oppdrag for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Han mener det er særlig et stort problem at kjernekraftverket har vært under angrep i såpass lang tid.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

- Problemet med den russiske okkupasjonen er at de strenge sikkerhetskontrollene, som må gjennomføres daglig i en sånn fasilitet, helt sikkert ikke har blitt utført korrekt.

- Hvorfor ikke?

- Dette er ikke noe du bare kan hente inn hvem som helst for å utføre. Det forutsetter at du har en kompetent arbeidsstyrke på plass. Man har ikke hatt noen annen arbeidsstyrke enn de som var der da okkupasjonen skjedde. Det generelle sikkerhetsnivået nå er mye dårligere nå enn det det var når kraftverket var under en fullt utviklet sikkerhetsprotokoll.

- Det er en ikke-ubetydelig bekymring, fortsetter Dalhaug.

Den pensjonerte generalløytnanten mener den manglende framgangen fra russisk side i områdene rundt kjernekraftverket viser hvordan Russland ikke har lyktes i krigen mot Ukraina.

- De har helt klart mislyktes i forhold til de opprinnelige ambisjonene de hadde. Den manglende framgangen rundt kjernekraftverket er et tydelig tegn på det, mener Dalhaug.

Fredag hevder Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov at en russisk kontroll av kraftverket er det eneste som kan sikre at et «Chernobyl-liknende scenario» ikke skjer, ifølge Reuters.

På spørsmål om hvilke konsekvenser et større angrep på kjernekraftverket kan ha, svarer Dalhaug:

- Det er klart det kan få enorme konsekvenser. Jeg tror likevel det skal en del til før vi eventuelt kommer dit. Det er en vedvarende problemstilling av et betydelig omfang, sier han.

Anklaget Ukraina

Mandag skal det ifølge Vladimir Rogov, representant for de russiske okkupasjonsmyndighetene i området, ha vært om lag 25 granatnedslag i umiddelbart nærhet til kraftverket.

Bare få dager seinere, på torsdag, truet Russland med å stenge kjernekraftverket dersom ikke Ukraina sluttet å skyte mot dem, og de anklaget Ukraina for å iscenesette et falsk russisk angrep mot kraftverket. Dette ble seinere avvist av ukrainske myndigheter.

Eksperter fra IAEA skal inspisere kjernekraftverket. Men FN, Russland og Ukraina har ikke klart å bli enige om planleggingen av et slikt besøk.

Fredag ettermiddag ble det kjent at Frankrikes president Emmanuel Macron og hans russiske motpart Vladimir Putin ber om uavhengig inspeksjon av det russisk-okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja, ifølge NTB.

Hittil er et besøk av en IAEA-delegasjon forhindret på grunn av uenighet om hvordan de skulle reise til Zaporizjzja. Ukraina mener at transitt gjennom russisk-okkuperte områder ville legitimere okkupasjonen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer