Baneheia-saken gjenopptas

- Kan få et normalt liv

Viggo Kristiansens foreldre har tro på at sønnen kan få et normalt liv, nå som saken gjenopptas.

NY SJANSE: Viggo Kristiansen får en ny runde i retten. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
NY SJANSE: Viggo Kristiansen får en ny runde i retten. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag besluttet gjenopptakelseskommisjonen at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen (41) får en ny sjanse i rettssystemet.

Kristiansen ble i 2002 dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i tur- og badeområdet Baneheia i Kristiansand.

En slik dom innebærer at straffen kan forlenges så lenge retten mener at den domfelte er farlig for andre. En forvaringsdømt kan altså i prinsippet sitte livet ut i fengsel.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Da det gikk opp for oss at det gikk rette veien, så var det mye jubel og glede i stua, ja. Masse tårer, men denne gang var det gledestårer. Vi var samlet, hele familien, og det ble mest av alt en følelse av lettelse som det ikke går an å beskrive. Men vi savnet jo at Viggo kunne ha vært sammen med oss, så den store feiringen får vi ta når vi er sammen med ham, sier Svein Kristiansen, Viggos far, til Dagbladet.

Dagbladet har bedt om et intervju med faren, og har fått svar på spørsmål på e-post.

FAREN: Svein Kristiansen er glad for gjenopptakelsen. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
FAREN: Svein Kristiansen er glad for gjenopptakelsen. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

Var forberedt

Kristiansens kamerat Jan Helge Andersen (40) tilsto voldtektene og drapene, og ble dømt til 19 års fengsel.

Andersen har hele tida hevdet at Kristiansen var med på drapene, og i dommen ble han pekt ut som hovedmannen. Det ble også lagt vekt på at Kristiansen har en forhistorie med seksuelle overgrep.

Seinere har politiet fått hard kritikk for avhørsmetodene, og gjenopptakelseskommisjonen legger blant annet dette til grunn for sin beslutning om en ny sjanse for Kristiansen.

I tillegg til Andersens forklaring ble det gjort DNA-funn på åstedet, som av Kristiansand byrett og Agder lagmannsrett ble tatt til inntekt for at det var to menn på åstedet.

Betydelig tvil

Seinere undersøkelser med mer moderne teknologi har sådd betydelig tvil om DNA-beviset kan brukes til å si noe sikkert om antallet gjerningsmenn. Dette er også en viktig årsak til at saken nå blir gjenopptatt.

Kommisjonens rapport peker også på at det såkalte mobilbeviset - som sår tvil om hvorvidt Kristansen fysisk kan ha vært til stede da voldtektene og drapene fant sted - nå må tillegges større vekt i og med at Andersens forklaring og DNA-beviset har mistet tyngde.

By- og lagmannsretten la i sin tid vekt på helhetsbildet av bevisene da Kristiansen ble dømt, og tonte ned nevnte mobilbevis samt andre momenter som talte imot en fellende dom - som at Kristiansens karakteristiske sykkel ikke ble sett parkert i Baneheia av vitner i det aktuelle tidsrommet.

- Mer i helspenn

Faren sier han var forberedt på at det faktisk kunne lykkes å få saken gjenopptatt denne gangen. Flere ganger har Kristiansen sendt saken til gjenopptakelseskommisjonen, for så å få søknaden avslått.

- Vi har jo vært gjennom dette før. Men denne gangen var vi nok mer i helspenn en alle andre ganger før. Vi følte jo at denne gangen var saken i et litt annet lys enn det har vært tidligere.

Den første samtalen

- Hvordan var den første samtalen med Viggo etter nyheten? Hva sier han om gjenopptakelsen?

- Viggo er en nøktern kar som faktisk i samtalen fort fortalte oss om at han hadde det travelt med alle gjøremålene han hadde. Men vi fikk jo til slutt snakket om hvor historisk dette er, og det er jo ikke tvil at han er veldig lettet og utrolig glad.

Bjørn Olav Jahr, som blant annet står bak boka om Baneheia-saken, har tidligere uttalt til Dagbladet at Viggo ønsker å være frifunnet før han løslates fra fengselet. Dette bekrefter faren.

- Som foreldre vil vi jo helst ha ham hjem så fort som mulig. Viggo har imidlertid ikke ønsket prøveløslatelse før det er en endring i saken. Vi får se hva han bestemmer seg for nå.

Søndag kveld opplyser Kristiansens advokat Arvid Sjødin at klienten begjærer seg løslatt.

- Tidligere har han sagt at han ikke vil løslates før han er frikjent. Formelt er han jo ikke frikjent, men det er overveiende sannsynlig at han blir det. Derfor ønsker han løslatelse nå, skriver Sjødin i en e-post til Dagbladet.

Tror på normalt liv

- Tror dere Viggo noen gang vil få et normalt liv, etter alt som har skjedd?

- Ja, det tror vi. Han har tilegnet så mye kompetanse og kunnskap som jeg er helt sikker på at han vil få brukt på en god måte når han kommer ut. Men det er helt klart at det blir en omveltning for ham som blant andre vi som foreldre må stille opp og hjelpe ham med, sier Kristiansen.

GJENNOPTAS: Forfatter og kommunikasjonsrådigver Svein Tore Bergestuen om gjennopptakelsen av Baneheia-saken. Vis mer

- Dette betyr jo ikke at Viggo automatisk er frikjent. Er dere forberedt på at det kan bli en ny domfellelse?

- Vi har jo slitt med tillit til rettssystemet, men har jo nå fått et nytt håp oppi all tvilen. Vi håper på en ny full rettsak nettopp fordi vi er helt trygg på at han da blir renvasket. Bevisbildet og kunnskapen vi har i dag, tilsier det.

Familien understreker at de forstår at dette er en vanskelig sak for de pårørende og lokalsamfunnet.

- Samtidig må også vi be om forståelse for at vi ikke kan la det hindre oss i å kjempe for vår sønn, som vi mener har sonet 20 år i fengsel som uskyldig dømt.

Faren sier fordi de har fått god hjelp i denne saken, og at de har kunnet fokusere på å være foreldre, og at familien dermed er sterkere enn noen gang.

- Hva skjer videre i saken nå, for deres del?

- Det vet vi ikke helt. Vi avventer hva påtalemakten nå bestemmer seg for å gjøre, så får vi se. Vi er blitt gode på venting og på å passe på Viggo.

Tar opp saken

Kommisjonen på tre jurister og to lekmedlemmer var uenige - tre mot to.

- Selv om det samlet sett foreligger en rekke forhold som taler for at Viggo Kristiansen er skyldig, foreligger det etter flertallets vurdering samlet sett en rimelig mulighet for at han ville ha blitt frifunnet, skriver kommisjonens flertall i rapporten, som er på hele 369 sider.

Når kommisjonen kommer til at saken må gjenopptas, på tross av at mye også taler for Kristansens skyld i ugjerningene, er årsaken at det i en straffesak må «bevises utover enhver rimelig tvil» at den tiltalte er skyldig.

Mindretallet i kommisjonen mener på sin side at det ikke har kommet fram noe vesentlig nytt som skulle tilsi at saken gjenopptas.

- Etter mindretallets vurdering foreligger det ikke noen «særlige forhold» ved etterforskningen, saksbehandlingen, rettsbehandlingen eller øvrige sider av saken som gjør det «tvilsomt» om dommen er riktig, konkluderer mindretallet - bestående av kommisjonens leder, advokat Siv Hallgren, og overlege Tor Ketil Larsen.

Jan Helge Andersen slapp ut av soning i 2019 og lever nå under ny identitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer