MØTTE I RETTEN: Den 19 år gamle nordmannen erkjente straffskyld for alle de fire forholdene han er siktet for da han møtte i Crawley Magistrates Court i dag. Han må møte på nytt i Crown Court hvor han vil få dommen for sin oppførsel. Foto: PETE CHAPMAN/CREATIVE COMMONS
MØTTE I RETTEN: Den 19 år gamle nordmannen erkjente straffskyld for alle de fire forholdene han er siktet for da han møtte i Crawley Magistrates Court i dag. Han må møte på nytt i Crown Court hvor han vil få dommen for sin oppførsel. Foto: PETE CHAPMAN/CREATIVE COMMONSVis mer

Kan få fem års fengsel for flybråk

19 år gammel bråkmaker fortsatt fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politi og rettsvesen i Storbritannia ser ikke med blide øyne på flypassasjerer som lager kvalm om bord på fly slik at kapteinen må avbryte flygningen og tilkalle hjelp.

En 19 år gammel Oslo-mann, som lagde bråk og angrep kabinansatte på en chartertur med Apollo til Kanariøyene i går, er fortsatt fengslet i England etter at flyet landet på Gatwick utenfor London.

Rundt 200 passasjerer om bord ble vitne til at mannen slo seg vrang, angrep kabinbesetningen og skadet en av dem så alvorlig at den ansatte måtte på sykehus.

Siktet for fire forhold
Dagbladet.no får i kveld opplyst av politiet i Sussex utenfor London at 19-åringen er siktet for fire forhold.

Han er siktet for vold mot kabinpersonalet og for vold mot politimennene som pågrep ham. Han er også siktet for legemsbeskadigelse, og for å ha forstyrret og utsatt en flygning for fare.

19-åringen ble i formiddag avhørt av en etterforsker før han møtte for en dommer i Crawley Magistrates' Court.

Strafferammen for de fire forholdene 19-åringen er siktet for er på mellom seks måneder og fem års fengsel.

Erkjenner alt
I retten erkjente han straffskyld for de fire forholdene han er siktet for, får Dagbladet.no opplyst av politiet. Siktede har fått oppnevnt en forsvarer, men det har ikke lyktes Dagbladet.no å oppnå kontakt med denne personen.

Ettersom retten han møtte i dag ikke kan dømme folk for forhold som har en høyere strafferamme enn seks måneder, er saken nå overført til Crown Court.

Ingen Dagbladet.no har snakket med hos politiet eller ved domsstolene, vil si noe om hva slags straff 19-åringen kan vente seg, men de opplyser at lignende tilfeller tidligere har endt med rundt 18 måneder ubetinget fengsel.

Noen tilfeller av alvorlig karakter har endt med fem års fengsel, får Dagbladet.no opplyst.

Erstatningsansvar
Apollo og deres flyselskap Novair har allerede varslet at de kommer til å kreve tilbakebetalt sine ekstrautgifter med å lande i Gatwick.

- Utgiftene her dreier seg vesentlig om en mellomlanding, det vil si en sum i størrelsesorden 50 000 til 100 000 kroner, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til Dagbladet.no.

Det er uklart hva motivet for den noe uavnte oppførselen til 19-åringen har vært, men hans kjæreste som var med på turen skal ha sagt at han hadde flyskrekk.

Han skal ha døyvet denne skrekken ved å drikke alkohol fra en flaske han hadde med seg om bord. Det måtte fem-seks personer til for å få ham under kontroll før han ble påført håndjern av de kabinansatte.