- Kan få følger for Norges rykte

Amnesty og Human Rights Watch følger situasjonen for romfolket.

Human Rights Wacth følger utviklingen for romfolket i Norge, sier Jan Egeland. Europadirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet
Human Rights Wacth følger utviklingen for romfolket i Norge, sier Jan Egeland. Europadirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eventuelle overgrep mot sigøynergruppene i Oslo vil få stor oppmerksomhet internasjonalt, mener Jan Egeland, Europa-direktør i menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch. De internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch følger utviklingen for sigøynerne eller romfolket i Oslo-området, men ingen av dem har så langt iverksatt spesielle tiltak, etter det NTB får opplyst.

Store konsekvenser - Skulle norske myndigheter eller nordmenn begå overgrep mot romfolk, som har like stor rett til å være i Norge som nordmenn på Costa del Sol, ville det få store konsekvenser for Norges ry ute i verden, sier Jan Egeland. Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International Norge forteller at han i dag har vært i kontakt med organisasjonens hovedkontor i London.

Rett til bolig? - Akkurat nå nøyer vi oss med å følge med, mens noen kolleger der ser på rettslige sider av saken, blant annet spørsmålet om romfolks rett til bolig, sier han. - Heldigvis har det til nå ikke vært noen omfattende eller alvorlig diskriminering som har skjedd, slik det har vært i andre land, tilføyer Folkvord. Amnesty-rådgiveren påpeker at man blant annet følger ordbruken i debatten og mener det er særlig viktig at det ikke etableres et rasistisk og diskriminerende språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer