Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan få følger for Norges rykte

Amnesty og Human Rights Watch følger situasjonen for romfolket.

Human Rights Wacth følger utviklingen for romfolket i Norge, sier Jan Egeland. Europadirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet
Human Rights Wacth følger utviklingen for romfolket i Norge, sier Jan Egeland. Europadirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eventuelle overgrep mot sigøynergruppene i Oslo vil få stor oppmerksomhet internasjonalt, mener Jan Egeland, Europa-direktør i menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch. De internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch følger utviklingen for sigøynerne eller romfolket i Oslo-området, men ingen av dem har så langt iverksatt spesielle tiltak, etter det NTB får opplyst.

Store konsekvenser - Skulle norske myndigheter eller nordmenn begå overgrep mot romfolk, som har like stor rett til å være i Norge som nordmenn på Costa del Sol, ville det få store konsekvenser for Norges ry ute i verden, sier Jan Egeland. Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International Norge forteller at han i dag har vært i kontakt med organisasjonens hovedkontor i London.

Rett til bolig? - Akkurat nå nøyer vi oss med å følge med, mens noen kolleger der ser på rettslige sider av saken, blant annet spørsmålet om romfolks rett til bolig, sier han. - Heldigvis har det til nå ikke vært noen omfattende eller alvorlig diskriminering som har skjedd, slik det har vært i andre land, tilføyer Folkvord. Amnesty-rådgiveren påpeker at man blant annet følger ordbruken i debatten og mener det er særlig viktig at det ikke etableres et rasistisk og diskriminerende språk.

Brudd på menneskerettighetene Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet slo mandag fast at enhver reaksjon fra norske myndigheter overfor romfolk som gruppe vil være et brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Alle som det eventuelt reageres mot, har krav på individuell behandling.
Økt rasisme Egeland bemerker at medier og andre har rapportert om økt rasisme og vold mot innvandrere, asylsøkere og andre minoriteter, inkludert romfolk, i Hellas i senere tid. - Greske myndigheter mener Hellas har 1 million uregistrerte innvandrere, samtidig som de har en enorm økonomisk krise, massearbeidsløshet og voksende sosial nød, sier han. - Norge har få innvandrere og stor rikdom. Så hvis Norge ikke klarer å behandle spørsmålet på en verdig måte, ser jeg temmelig svart på det, sier Egeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media