<strong>SLAKTES AV ARBEIDSTILSYNET:</strong> Etter Dagbladets avsløringer gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn hos bedriften, og de konkluderer nå med at selskapet bryter loven en rekke steder. Her er daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
SLAKTES AV ARBEIDSTILSYNET: Etter Dagbladets avsløringer gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn hos bedriften, og de konkluderer nå med at selskapet bryter loven en rekke steder. Her er daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Kan få gigantkrav etter lovbrudd

Mer enn 5000 ansatte i Uloba-systemet kan nå kreve å få etterbetalt for overtid de siste tre årene etter at Arbeidstilsynet har konkludert med at selskapet har brutt loven, mener Fagforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 1. juli i år kunne Dagbladet avsløre at handikapgiganten Uloba bryter loven når de nekter å betale overtid før etter 11 timer. Nå har Arbeidstilsynet avdekket at Uloba bryter arbeidsmiljøloven en rekke steder. Blant annet mangler Uloba bedriftshelsetjeneste og verneombud. Arbeidstilsynet konkluderer også at overtidsreglene «er i strid med loven».

Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv. Bedriften har vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte.

Kan kreve overtidsbetaling «Fravær av aktiv vernetjeneste, manglende kartlegginger og manglende bruk av rådgivertjenesten for assistentene medfører at vi har en klar oppfatning om at Uloba som arbeidsgiver ikke har den nødvendige oversikten over de arbeidsmiljøutfordringer som mulig kan være til stede i virksomheten,» skriver tilsynet.

Nå mener Fagforbundet at assistenter har krav på å få etterbetalt overtid fra de siste tre åra, siden regelverket er i strid med arbeidsmiljøloven.

- Alle som jobber eller har jobbet for Uloba vil ha krav på å få etterbetalt for timene hvor de skulle ha fått overtidsbetalt, men ikke har fått det, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold. Han fremmer nå sak på vegne av to av Fagforbundets medlemmer. For den ene har han meldt inn et krav på 270 ubetalte overtidstimer.

Jobbet fire døgn i strekk Dagbladet har snakket med én av de to assistentene som nå krever etterbetalt for overtid. Hun har nylig sagt opp jobben sin som assistent på grunn av forholdene i bedriften. Den 32 år gamle kvinnen ønsker å være anonym.

<strong>KREVER PENGER:</strong> Fagforbundet, ved Jøran Frisvold, fremmer nå krav om etterbetaling for to Uloba-assistenter. Dagbladet har snakket med én av de to assistentene som nå krever etterbetalt for overtid. Hun har nylig sagt opp jobben sin som assistent på grunn av forholdene i bedriften. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
KREVER PENGER: Fagforbundet, ved Jøran Frisvold, fremmer nå krav om etterbetaling for to Uloba-assistenter. Dagbladet har snakket med én av de to assistentene som nå krever etterbetalt for overtid. Hun har nylig sagt opp jobben sin som assistent på grunn av forholdene i bedriften. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det var hele tiden et press på å ikke føre opp overtidstimer, forteller hun, som mener at dette gjaldt flere assistenter.

- Det var veldig tøft. På det meste måtte jeg jobbe fire dager i strekk

- 24 timer i døgnet. Jeg fikk ikke noe overtid og jeg hadde bare noen timer fri i løpet av døgnet, forteller hun. Kvinnen forteller at hun ble syk av det harde arbeidet.

- Jeg håper nå de rydder opp. Og at vi som har jobbet får pengene vi har krav på, sier hun.

Lover bedring Uloba hadde ikke mulighet til å kommentere Fagforbundets påstander, men de kommenterte tidligere på fredag Arbeidstilsynets rapport.

<strong>GIGANT:</strong> Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv. Bedriften har vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
GIGANT: Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv. Bedriften har vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

«Vi ønsker selvfølgelig best mulig arbeidsvilkår for våre assistenter og har derfor iverksatt flere tiltak for å møte Arbeidstilsynets pålegg. Vi har allerede inngått en avtale med et eksternt firma som er en godkjent leverandør av bedriftshelsetjenester, og vi har forbedret og utviklet vår allerede eksisterende verneombudstjeneste i henhold til Arbeidstilsynets pålegg,» skriver Vibeke Marøy Melstrøm, daglig leder i Uloba, i en e-post til Dagbladet.

<strong>SKURRER:</strong> - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes, og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, har Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, tidligere sagt til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET
SKURRER: - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes, og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, har Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, tidligere sagt til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer