Kan få gigantregning

Partifellene tok regninga for Gro Harlem Brundtland. Nå risikerer hun å måtte betale alle utgiftene for to hofteoperasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå krever lederen av Stortingets helse- og omsorgskomite, Harald Nesvik (Frp), full granskning av Gros hofteoperasjon på Ullevål universitetssykehus. Da er det ikke bare Gro som må svare. Også sykehusdirektør og partifelle Tove Strand, og styreleder Hanne Harlem, Gros søster, må forklare hvordan den tidligere statsministeren kunne få sine hofteoperasjoner gjennomført i Norge.

– Alle kort må på bordet, og vi må se hva som faktisk har skjedd, sier Nesvik til Dagbladet. For da Ullevål sykehus opererte Gro, skjedde det stikk i strid med reglene fra NAV, som sier at pensjonister som har flyttet til utlandet, ikke har rett til planlagt behandling i Norge.

– Jeg vil ikke utelukke at Gro Harlem Brundtland kan ende opp med å måtte betale for sin egen hofteoperasjon, sier advokat Ola Viken. Han er ekspert på trygderett, og har undervist i faget på Universitetet i Oslo i 20 år.

Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med, anslår at ekteparet Brundtland har mottatt helsetjenester i Norge for over en million kroner de siste åra i Norge.

Etter at Dagbladet i går kunne fortelle at det kreves særlig tillatelse fra franske myndigheter for at Gro kunne bli hofteoperert i Norge, innrømmer nå Brundtland at hun ikke innhentet den nødvendige godkjenningen. Dermed er det usikkert hvem som skal dekke regningen på flere hundre tusen kroner for de to hofteoperasjonen Gro fikk utført i Norge.

Spurte ikke

Via sin PR-rådgiver, Jon Mørland, innrømmer Gro Harlem Brundtland at reglene ble brutt da hun fikk sine hofteoperasjoner i Norge. Hun skriver dette om hendelsesforløpet:

– Jeg henvendte meg til en norsk lege og helsestasjon i forbindelse med hofteoperasjonen, og fortalte at jeg var pensjonist bosatt i Frankrike,og trygdet etter de europeiske reglene. Det ble betalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse, etc., skriver Gro. Videre opplyser hun:

FÅR REGNING?: Gro Harlem Brundtland sier hun ikke ble spurt om den nødvendige dokumentasjonen på at franske myndigheter ville betale for hennes operasjon i Norge. Nå risikerer hun selv å bli sittende med ei helseregning på flere hundre tusen kroner. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
FÅR REGNING?: Gro Harlem Brundtland sier hun ikke ble spurt om den nødvendige dokumentasjonen på at franske myndigheter ville betale for hennes operasjon i Norge. Nå risikerer hun selv å bli sittende med ei helseregning på flere hundre tusen kroner. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet Vis mer

– Ved innleggelse på sykehus oppga jeg bostedsadresse i Nice, og viste fram fransk og europeisk trygdekort. Det ble ikke bedt om ytterligere opplysninger, skriver den legeutdannede Gro.

– Det har ikke vært kontakt med noen utenom leger og sykehus før innleggelse, sier eks-statsministeren.

Til Dagbladet opplyser NAV at det må foreligge et særlig skjema der franske myndigheter garanterer at de vil betale for behandlingen, før en slik operasjon kan finne sted. Ifølge fransk rett, kommer ikke sykekassen der til å betale for en avtalt sykehusinnleggelse i Norge, med mindre det er forhåndsgodkjent. De krever også at pasienten selv må legge ut for medisiner og sykehusopphold, og deretter kreve refusjon i Frankrike. Dermed er det lite trolig at Frankrike kommer til å ta regninga for Brundtlands operasjon.

Kan være ansvarlig

– I denne saken synes det helt klart at den norske folketrygden ikke kommer til å betale, sier advokat Ola Viken.

– Hvis ikke franske myndigheter vil betale, blir det et spørsmål hvem av Ullevål og Gro som må ta regninga. Jeg mener den ansvarlige her må være Ullevål, jeg ville aldri pålagt en vanlig borger det ansvaret. Til det er regelverket for komplisert, selv for tidligere statsministere. Det må holde at Gro ikke har villedet Ullevål, sier Viken. Til slutt blir det en avveining, mener advokaten.

– Da kan det ikke utelukkes at Gro er ansvarlig.

Direktør for pensjon og ytelse i NAV, Hilde Olsen, uttaler seg på generelt grunnlag når hun sier at:

– Det er opp til de enkelte helseforetakene å utøve kontrollen om pasienten har rettigheter for å få utført behandlingen.

Den kontrollen burde altså Ullevål ha stått for, mener NAV. Direktøren på det sykehuset er Tove Strand. Hun var sosialminister i Gros regjering i 1986–89 og arbeids- og administrasjonsminister, også under Gro, fra 1990–92. For øvrig var hun tidligere gift med Rune Gerhardsen (Ap). I dag er hun gift med Tor Saglie, den mektige direktøren for Arbeids- og velferdsetaten, også kjent som NAV, som nå granskers Gros inntekter.

Søstera er styreleder

Direktør i Sosial- og helsedirektoratet Hans Petter Aarseth er usikker på hvilke konsekvenser det vil få å bli behandlet uten å ha rett til det.

– Det er tung materie å tolke lovene rundt dette spørsmålet og det klarer jeg ikke på kvelden. Ansvaret ligger på de ulike helseforetakene for å ha kontrollen, sier Aarseth.

Styreleder i Helseregion Sør-Øst Hanne Harlem, som var justisminister i Jens Stoltenbergs første regjering, ønsker ikke å si noe om virksomheten.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvilke kontrollrutiner vi har for våre pasienter. Siden min søster er involvert, må jeg henvise deg videre til administrasjonen, sier Harlem. Hun er enig at det er en styreleders oppgave å implementere dette i organisasjonen, men situasjonen er så spesiell at hun henviser videre.

Helse- og sosialminister Sylvia Brustad (Ap) nektet for andre dag på rad på kommentere denne saken i går.

– Det stilles strengere krav til landets tidligere statsminister. Det kan hende Gro burde sjekket dette selv, og satt seg inn i regelverket da hun valgte å ta utflytting til et annet land. Hele denne saken er svært betenkelig. Jeg reagerer kraftig, og forventer at det ryddes opp umiddelbart. Norske skattebetalere kan ikke få ei regning på flere hundre tusen kroner som et resultat av dette, sier Frp’s Nesvik.

– Jeg tror Gro har rimelig god greie på både det ene og det andre, sier han.

Direktør Tove Strand sier via sykehusets informasjonsavdeling at hun ikke ønsker å kommentere saken.