SLUPPET FRI: Ingvild Selvik Ask i Egypt etter at kidnapperne slapp begge gislene fri i natt. Foto: AFP PHOTO/STR
SLUPPET FRI: Ingvild Selvik Ask i Egypt etter at kidnapperne slapp begge gislene fri i natt. Foto: AFP PHOTO/STRVis mer

Kan få innfridd sine krav

Gislene i Egypt skal ha blitt løslatt mot lovnader om at saken mot kidnappernes slektninger skal bli gransket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den israelske avisa Ynet news skriver at ifølge egyptiske medier skal Amir Hassan og Ingvild Selvik Ask ha blitt frigitt ved hjelp av meklere fra beduinstammen a-Tarabin i Sinai.   

En rekke av de ledende medlemmene i stammen skal ha overbevist kidnapperne om å slippe turistene fri, mot løfter om at egyptiske myndigheter skal granske saken mot deres fengslede slektninger på ny, ifølge avisa.

- Har vært svært tett på Norske myndigheter la bredsiden til mot Egypt for å få løslatt 31 år gamle Ingvild Ask fra Mandal, skriver NRK på sine nettsider.

Det dreier seg om ministernivå og presidentens kontor, ifølge ambassadør Tor Wennesland i Kairo.

- Vi har vært svært tett på egyptiske myndigheter, men også beduinmiljøet i Sinai, sier Wennesland til NRK.

Gisseltakerne krevde at to slektninger som sitter fengslet løslates. Wennesland sier til NRK at han ikke kjenner til detaljene.

- Vi kjenner ikke til detaljene i avtalen som er inngått. Vi har ikke mottatt informasjon som tyder på at de to som ble krevd løslatt, er sluppet fri.

Ringte hjem i natt Amir Omar Hassan, som ble kidnappet sammen med norske Ingvild Selvik Ask (31), skal i natt ha ringt til familien sin for å informere de om at han var løslatt, skriver Ynet news.

Avisa har snakket med Amir Hassans bror, som forteller om vanskelige dager i uvisshet.

- Vi er alle glade for at de ble satt fri. Vi har hatt fire svært vanskelige dager. Vi tilkalte alle vi trodde kunne hjelpe til med å befri dem, og til slutt lyktes vi. Jeg anbefaler folk å ikke reise til Sinai på ferie, stedet har blitt veldig farlig, sier Halad Hassan til avisa.

- Drastiske tiltak - Vi kidnappet turistene etter å ha forsøkt å bruke alle lovlige midler for å få våre slektninger løslatt. Men ingen tok oss seriøst, som forlot oss med intet annet valg enn å bruke drastiske tiltak, skal en av kidnapperne ha sagt til det egyptiske nyhetsbyrået ONA.

Kidnapperen skal også ha sagt til nyhetsbyrået at han aldri skadet noen.

- Vi ga gislene alt de spurte om, og i samsvar med avtalene stammelederne våre hadde inngått ble vi enige om å løslate dem begge, sier han.