Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tangen-seminaret

Kan få kjemperegning i fanget

Torbjørn Røe Isaksens USA-tur kostet over 250 000 kroner for ham og statssekretæren. Etter Dagbladets avsløring krever Rødt at Høyre-toppen selv blar opp.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV. 21. april 2020 Vis mer

Fredag kunne Dagbladet legge fram reiseregningene fra Torbjørn Røe Isaksens (H) reise til Nicolai Tangens omstridte USA-seminar.

Flybillettene fra Midtøsten til USA og hjem til Norge på businessklasse kostet alene over 230 000 kroner for daværende næringsminister Isaksen og daværende statssekretær Hannah Atic (H).

Turen som helhet kostet skattebetalerne over en kvart million kroner, viser Dagbladets innsyn.

- Ser virkelig ikke bra ut

Etter Dagbladets artikkel fremmer Rødt nå forslag om at Røe Isaksen selv må dekke disse kostnadene.

VIL GI REGNINGA TIL ISAKSEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på Dagbladets sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL GI REGNINGA TIL ISAKSEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på Dagbladets sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Stortinget ber regjeringen sikre at statsråd Torbjørn Røe Isaksen selv betaler for kostnader knyttet til deltakelse på seminaret, inkludert alle ekstrakostnader påløpt for å muliggjøre deltakelsen», heter det i forslaget Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmer tirsdag neste uke.

- Det ser virkelig ikke bra ut at den norske stat kan ha måttet betale flere hundre tusen kroner bare for å muliggjøre at en statsråd fikk delta på en elitefest i USA, forklarer Moxnes overfor Dagbladet.

Røe Isaksen ble først ble invitert på seminaret, og planla deretter andre politiske møter i USA på turen. Han har erkjent at han burde «stilt flere spørsmål» i forkant av deltakelsen, men fastholder at seminaret var relevant for en nærings- og fiskeriminister.

Millionlønn

Moxnes mener likevel at det er urimelig at skattebetalerne skal sitte igjen med regningen for turen.

- Røe Isaksen må ta regninga selv. Denne elitefesten kan virkelig ikke belastes skattebetalerne. Utgiftene må tilbakebetales snarest. Nå har han sittet som statsråd i snart sju år, med lønn godt over millionen. Det burde ikke derfor vært behov for å få sponset slik luksusforlystelser i utgangspunktet. Forhåpentligvis har Isaksen god nok råd til å gjøre opp for seg, fortsetter Rødt-lederen.

Røe Isaksen har understreket at han ikke hadde noe med ansettelsen av Tangen å gjøre.

Omstridt seminar

Han legger til at Røe Isaksen også bør møte i Stortinget og redegjøre for sin deltakelse på «Back to University»-arrangementet Nicolai Tangen arrangerte.

I sin første vurdering, anbefalte fagavdelingen for forskning og innovasjon at Røe Isaksen ikke skulle prioritere arrangementet, opplyste Isaksen tirsdag. Øverste administrative ledelse i departementet vurderte derimot at det var relevant for en næringsminister å delta.

Seminaret i Philadelphia i USA gikk av stabelen om lag to uker etter at Yngve Slyngstad offentliggjorde at han skulle gå av som oljefondssjef. Slyngstad ble påspandert hotellopphold, middag og flytur fra Pennsylvania til Oslo og har beklaget dette.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV. 21. april 2020 Vis mer

Riksrevisjonen

26. mars i år ble Nicolai Tangen utnevnt som ny sjef for Oljefondet. Representantskapet i Norges Bank, hvis oppgave er å føre tilsyn med driften av Norges Bank og med oljefondet, krever nå svar på prosessen rundt ansettelsen.

Rødt og Bjørnar Moxnes foreslår at Riksrevisjonen skal gjennomgå sakskomplekset i Tangen-saken i sin helhet.

- De må ta for seg både deltakelse på arrangementet fra offentlige institusjoner, dekning av utgiftene og regjeringens rolle i ansettelsen av ny leder for Oljefondet. Det er nødvendig å snu alle steiner. Elitens oppførsel er i ferd med å rive teppet vekk under den tilliten som Norges offentlige institusjoner avhenger av, sier Moxnes.

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Munch-direktør

Søndag skrev Aftenposten at Munch-direktør Stein Olav Henrichsens regning for Tangen-seminaret skal dekkes av Munch-museet. Regningen er på 55.000 kroner.

Eivind Smith, jussprofessor og ekspert i offentlig forvaltning, mener begrunnelsen ikke er god nok grunn for at Munchmuseet, som er eid av Oslo kommune, skal ta regningen for Henrichsens tur.

- Hvis endringen bare skyldes at Henrichsen nå vil unngå ytterligere «offentlig oppmerksomhet», må han betale utgiftene selv, sier Smith til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!