- Kan få kvantumsrabatt

Toska i retten på nytt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09.00 i dag møtte David Aleksander Toska nok en gang opp i retten, knappe to uker etter at han var ferdig med NOKAS-saken i Stavanger. I dag står han tiltalt for et innbrudd hos DnB NOR på Bryn og et innbruddsforsøk mot Norsk Medisinaldepot.

Toska erkjente som ventet ikke straffskyld for innbruddene, men han erkjente straffskyld for et mindre punkt i tiltalen om brudd på veitrafikkloven.

Tiltalen mot Toska omfatter grovt tyveri, innbrudd, skadeverk og alvorlige brudd på narkotikalovgivningen. Den omfatter også forsøk på legemsbeskadigelse.

Aktor Petter Mandt og Toskas forsvarer Øystein Storvik, var i retten i dag uenige om hvordan straffen Toska får i NOKAS-saken skal sees i forhold til dommen som evntuelt vil følge rettsaken som nå er oppe i Oslo tingrett.

- Resultatet vil uansett bli det samme, dette er en justeknisk greie, sier aktor.

Det som i alle fall er klart er at dersom Toskas får lovens strengeste straff for ranet i Stavanger, 21 års forvaring, vil han ikke få ytterligere år bak murene for bankbokskuppet og innbruddsforsøket ved Norsk Medisinaldepot.

- Han vil da få kvantumsrabatt, sier aktor.

Politi-samarbeid

GA 25.000 KR: David Toska gav 25.000 kroner til vekteren som gav ham informasjon om vakthold og alarmsystemer. Foto: Scanpix
GA 25.000 KR: David Toska gav 25.000 kroner til vekteren som gav ham informasjon om vakthold og alarmsystemer. Foto: Scanpix Vis mer

Det har tidligere blitt klart at Toska vil erkjenne de faktiske forhold, men nekte straffskyld i begge sakene. Han mener seg i begge tilfeller utsatt for ulovlig politiprovokasjon.

En Securitas-vekter Toska møtte sommeren 2000 ga ham opplysninger om alarmsystemer og vakt- og sikkerhetsrutiner i bygningene på de to stedene. Disse opplysningene skal ha gjort hovedarkitekten bak Nokas-ranet i stand til å begå de to kuppene. Toska sa i dag i retten at han ga vekteren 25.000 kroner for dette. Med disse pengene ville han sjekke om vekteren var korrupt nok til å bli med på Toskas planer.

- Jeg så på ham som en utilpass og spenningssøkende ungdom, og kjente meg selv igjen i ham, sa Tosken da han forklarte seg i retten

Først seinere kom det fram at vekteren ikke bare hadde snakket med Toska - men også med politiet.

Assistenten avvist 

Grønland politistasjon skal ha vært klar over Toskas kupp-plan i medisinaldepotsaken. De skal ha hatt depotet under oppsikt mens Toskas to assistenter saget seg gjennom taket. Tjenestemennene fra Grønland hadde planer om å la gjerningsmennene fullføre innbruddet før de grep inn. Planen skar seg imidlertid da tjenestemenn på Stovner politistasjon snappet opp en alarm og grep inn overfor innbruddstyvene.

Den ene av assistentene er tidligere dømt for dette forholdet. Han møtte fram som tilhører i retten i dag, men måtte forlate salen fordi han senere kan bli innkalt som vitne i saken.  Den andre assistenten sitter nå på tiltalebenken sammen med Toska.

Millioner mangler

På tross av at politiet ble holdt løpende informert, ble Toska heller ikke stoppet fra å rane banken på Bryn. Banken fjernet sine egne penger, mens verdiene til kundene ble liggende i bankboksene. 20 millioner er sporløst borte. Toska hevder at utbyttet var tre millioner, og nekter straffskyld.Banken krever tilsammen 37,5 millioner kroner i erstatning. 

Toska fortalte i retten i dag at han og Securitas-vekteren først hadde sett seg ut Manglerudsenteret som et mulig kupp-sted. I likhet med innbruddet på Bryn, skulle de også her koble ut alarmene ved å kortslutte telefonlinjene. Men en prøve-kortslutning viste at vaktholdet på Manglerud var for omfattende.