-  Kan få livsvarig

Norske soldater i Afghanistan som utleverer fanger til tortur kan få livsvarig fengsel. Dersom fangene dør kan norske soldater straffes som medansvarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet innrømmer at fanger er utlevert, men vet ikke hva som har skjedd med fangene. Utlevering har bare har funnet sted «et fåtall ganger», men det finnes ingen oversikt over hvor mange fanger som er utlevert, opplyser Geir Anda, pressetalsmann i Forsvarsstaben. Dette gjelder fanger utlevert av norske soldater i den såkalte ISAF-styrken. Norske spesialstyrker i Operation Enduring Freedom, under amerikansk ledelse, har ifølge Anda aldri overlevert fanger til amerikanerne.

-  Burde vite

Norske soldater og offiserer som utleverer fanger kan selv blir strafferettslig ansvarlig for fangenes skjebne. Det sier krigsadvokat for Sør-Norge Terje Lund til Dagbladet:

-  I ytterste konsekvens kan norske soldater og offiserer få livsvarig fengsel, dersom de vet eller burde vite at krigsfanger som blir utlevert til andre land utsettes for tortur eller legemsbeskadigelse med døden til følge, sier han.

Lund vil ikke direkte kommentere den aktuelle striden om utlevering av fanger i Afghanistan.

Ingen avtale

I dag har Norge ingen avtaler om forsvarlig fangebehandling med afghanske myndigheter, bekrefter statssekretær Espen Barth-Eide i Forsvarsdepartemenet.

-  Men vi jobber for å få til en slik avtale, sier Barth-Eide.

Det blir flere utlevering i tida som kommer.

-  Ettersom norske soldater skal ut i nye og vanskelige områder, vil tallet på arresterte gå opp, sier Barth-Eide. Norske myndigheter forsøker derfor å få til en avtale om skikkelig behandling av fanger. Generalsekretær Petter Eide i Amnesty Norge mener det er positivt.

-  Men Norge må overvåke at avtaler blir overholdt. Generelle avtale har igjen praktisk og juridisk verdi. Vi må ha individspesifikke avtale. Norge må kunne finne «sine fanger», sier Petter Eide.

FARLIG JOBB: Norske myndigheter har ingen anelse på hvor fangene er eller hvordan de har blitt behandlet etter at de ble utlevert. Her ser du norske soldater på oppdrag i Kabul.