Norwegian

Kan få massiv gevinst

Bank Norwegian vil teste en filial i Europa ved siden av sin irske avlegger. Det kan gi Bjørn Kise og Bjørn Kjos en massiv gevinst.

Gevinst: Bjørn Kjos kan nyte godt av at Bank Norwegian vil teste ny filial i Europa. .
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Gevinst: Bjørn Kjos kan nyte godt av at Bank Norwegian vil teste ny filial i Europa. . Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Finansavisen.no): Bank Norwegian-ledelsen overrasket aksjemarkedet i desember med å åpne døren til Europa etter press fra storaksjonærer. Bank Norwegians europeiske tokt starter ved kjøp av 40 prosent det lille irske selskapet Lilienthal, som ble etablert i Dublin så sent som i oktober av Bjørn Kjos og Bjørn Kises investeringsselskap HBK Holding.

Ved å sette opp en ny bank i Irland vil Bank Norwegian og NOFI slippe unna de norske kapitalkravene for sin satsning i Europa.

«Vi etablerer denne banken i Irland for å være konkurransedyktig når vi skal forsøke oss i resten av Europa,» uttalte bankens adm. direktør, Tine Wollebekk, da nyheten ble kjent i desember, ifølge Finansavisen.

Tester selv muligheten

Men i stedet for å vente på en banklisens for det deleide datterselskapet i Irland, vurderer hun nå i stedet å tjuvstarte de europeiske forsøkene ut ifra en filialetablering av Bank Norwegian.

- Vi vet at en filial av norske NOFI vil ha utfordringer med å være konkurransedyktig i Europa, men det vil være en måte for oss å teste det europeiske markedet, sier hun når banken tirsdag legger frem sitt årsregnskap for 2018.

Overfor Finansavisen er Wollebekk forsiktig med å gi en pekepinn på hvor og når filialetableringen eventuelt vil komme.

- Denne satsningen er ikke bestemt, men det er noe vi vurderer. Etter at vi satte i gang prosessen med Lilienthal i Irland, oppdaget vi raskt at en filial kan gi oss interessante muligheter for å lære oss hvilke muligheter vi kan ha med en EU-banklisens, sier Wollebekk.

Kjos og Kise har skaffet seg en meget lukrativ posisjon med 60 prosent av aksjene i Lilienthal.

De kan dessuten tjene på at Bank Norwegian og NOFI tar på seg markedsføringsoppgavene i Irland og Europa, da de har relativt sett mindre eierandeler i NOFI.

- Det vil ikke være aktuelt å opprette en filial utenfor Norden hvis det ikke er lønnsomt for banken, sier Wollebekk til Finansavisen.

Ny aksjonæravtale?

Etter det Finansavisen kjenner til, har Lilienthal-transaksjonen fått de røde varsellampene til å blinke i investormiljøer i London. Sammenlignet med et likebehandlingsprinsipp av aksjonærene i både flyselskapet Norwegian og i NOFI, har Kjos og Kises eierandel i Lilienthal «potensiale til å bli meget grisete», som en aktør sier til Finansavisen.

Wollebekk bedyrer at ingen forskjellsbehandles:

- Vi gjør dette for at det skal tjene aksjonærene i NOFI og aksjonærene i flyselskapet. Vi skal ta banken videre, sier Wollebekk.

- Men flyselskapets aksjonærer er ikke med på dette, selv om det er deres selskap som eier markedsføringsrettighetene?

- Kjos og Kise vil selge seg ut av Lilienthal. Foreløpig er det ikke satt opp en aksjonæravtale ennå, sier Wollebekk, ifølge Finansavisen.

Flyselskapet Norwegian eier 16,4 prosent av NOFI.

Andre økonominyheter:
- Klart lavere risiko for et «-fall utfor stupet»
Riggveddemål «gone wrong»