MILLIONERSTATNING: Mange pårørende har demonstrert mot malaysiske myndigheter fordi de ønsker å vite hva som skjedde med rute MH370. CNN har regnet ut hvor mye de kan ha rett på i erstatning. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
MILLIONERSTATNING: Mange pårørende har demonstrert mot malaysiske myndigheter fordi de ønsker å vite hva som skjedde med rute MH370. CNN har regnet ut hvor mye de kan ha rett på i erstatning. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB ScanpixVis mer

Kan få mellom 400 000 og 10 mill. dollar i erstatning

De pårørende etter MH370-ulykka kan allerede nå samle inn erstatningspenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den lange rekken av ubesvarte spørsmål rundt hva som faktisk skjedde med MH370 og de 239 personene om bord, har CNN nå forsøkt å finne ut hvor mye penger de pårørende har rett på i erstatning.

Internasjonal rett og kontraktfestede lover gir noen svar, men de virkelige tallene vil ikke dukke opp før det blir klart hvor mange av de pårørende som velger å saksøke flyselskapet.

Ifølge noen advokater CNN har vært i kontakt med påstår at erstatningsbeløpet for hver passasjer kan variere mellom 400 000 og 10 millioner dollar. Det betyr at flyselskapet i verste fall må ut svimlende 60 millioner kroner i erstatning PER passasjer.

Det vil mest sannsynlig ikke skje skal vi tro ekspertene.

Vil variere veldig Administrerende direktør i forsikringsselskapet Arthur J. Gallagher & Co, Bradley Meinhardt, sier til CNN at det endelige forsikringsbeløpet vil variere veldig. Malaysia Airlines' forsikringsselskap vil se på en rekke faktorer for å avgjøre hvor mye penger de pårørende vil få i erstatning.

- De kommer til å se på hvor mye hvert individ ville ha tjent i framtida, om de har en familie som trenger å forsørges, på alder og bosted. Hvert individ kommer til å bli vurdert forskjellig, sier Meinhardt.

- Ulykken er akkurat som hvilken som helst annen ulykke. Den eneste forskjellen er at ingen vet hva som forårsaket den, sier han.

Familier vil saksøke Mest sannsynlig vil mange familiemedlemmer saksøke enten flyselskapet Malaysia Airlines eller flyprodusenten Boeing. Meinhardt tror mange vil gjøre dette for å vise sin frustrasjon over flyselskapet.

DEMONSTRERER: Flere pårørende av passasjerende på MH370 har demonstrert utenfor den Malaysiske ambassaden i Beijing. De krever å få vite sannheten bak frykrasjen. Foto: AFP/NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Flere pårørende av passasjerende på MH370 har demonstrert utenfor den Malaysiske ambassaden i Beijing. De krever å få vite sannheten bak frykrasjen. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Det er derimot vanskelig å saksøke Boeing da det er vanskelig å bevise at det var en teknisk feil med flyet som gjorde at det krasjet. Per nå er det ingen fysiske beviser fra flyet.

Mark Dombroff tror derimot ikke at søksmålene vil avhenge av om at det forsvunnede flyet blir funnet eller ikke. Han er en advokat med bakgrunn fra flyindustrien og Federal Aviation Administration (FAA).

- Søksmålene vil dreie seg om flyselskapets forpliktelse til å frakte sine passasjerer trygt fra A til B, sier Dombroff.

En foreløpig sum Malaysia Airlines sa tidligere denne uka at flyet var tapt og at ingen av passasjerene eller de ansatte om bord hadde overlevd. De fortalte deretter at de vil tilby de pårørende en foreløpig utbetaling på 30 000 kroner per passasjer.

Denne summen er ifølge CNN kun foreløpig og skal kun hjelpe de pårørende med dekking av reiser og opphold. Forsikringskrav og eventuelle søksmål vil mest sannsynlig bli behandlet separat.

Malaysia Airlines skal allerede ha fått om lag 670 millioner kroner i erstatning over tapet av Boeing 777-flyet.

To og en halv milliard dollar per fly Malaysia Airlines tapte penger de siste tre månedene i fjor, men selv om selskapets finansielle situasjon forverres, skal pårørende fortsatt kunne motta penger gjennom ulike forsikringer.

Luftfartsadvokat Dan Rose sier at hvert fly blir forsikret for mellom to og to og en halv milliard dollar hver. Av denne summen er hver passasjer forsikret for ti millioner dollar.

Familier og andre pårørende kan allerede nå begynne å samle inn eventuell livs- og reiseforsikring de har kjøpt.