Været

Kan få nordlys over hele landet

En eksplosjon på sola har ført til at en solstorm nå er på vei mot jorda. Forsker sier at nordlys kan bli synlig over hele landet lørdag.

HELE LANDET: Nordlys kan bli synlig over hele landet lørdag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
HELE LANDET: Nordlys kan bli synlig over hele landet lørdag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

En solstorm er på vei mot jorda, og hvis vi er heldige får vi oppleve nordlys også sør i landet lørdag kveld.

I Norge er det normalt i Nord-Norge og mot Svalbard at nordlyset danser på himmelen stort sett hver natt.

- Men når du får disse ekstra kraftige solstormene, som genererer enda kraftigere geomagnetiske stormer, så vil nordlyset kunne strekke seg helt ned i Sør-Norge, og noen ganger lenger ned i Europa, sier Pål Brekke, solforsker og fagsjef i romforskning ved Norsk romsenter, til Dagbladet.

Brekke sier at man kanskje får oppleve nordlys helt ned til Tyskland, sånn som varselet ser ut nå.

- Nordlyset vil trolig være synlig i Sør-Norge fra rundt klokka 19.00 til 02.00 i natt, for da ligger det lengst sør, sier Brekke.

- Vær tålmodig

Solforskeren forteller at man må være tålmodig om man ønsker å få med seg nordlyset i kveld, og man må komme seg ut av byen.

- Hvis man er veldig smart så kan man logge seg inn på hjemmesiden til Tromsø geofysiske laboratorium. Der er det kurver som oppdateres hvert minutt, som forteller når det er nordlys i nærheten av der du bor.

Brekke presiserer at det må være mørkt for at man skal kunne se nordlyset.

- Det må være mørkt og klart, selv om det er varslet langt sør, og hvis vi blir truffet av den i kveld og ikke i dag, varer det ganske kort. Det varer kanskje en halvtimes tid, men det kan komme tilbake igjen. Så man må komme seg ut, kle seg godt og være tålmodige.

Et godt tips kan altså være å komme seg på hytta i kveld, om man ønsker å få med seg nordlyset. Det er nemlig viktig å være et sted uten bylys og gatelys, ifølge solforskeren.

- Hvis du kommer deg til utkanten av byen, ut på et jorde, eller et par hundre meter inn i en skog, er det bedre sikt. Gjerne finn deg en høyde, for noen ganger er nordlyset bare synlig i den nordlige delen av himmelen.

SKREMMENDE: På himmelen i Sichuan i Kina svever en stor superselle på himmelen. Video: Kameraone / Dagbladet Vis mer

Eksplosjon på sola

Brekke forteller at solstormen som nå er på vei mot jorda skyldes en eksplosjon på sola torsdag.

CNN har også omtalt det ventede nordlyset. De forteller at NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) har meldt om en såkalt kategori G3-storm på sola, som betyr at det kan være en sterk storm.

- Etter eksplosjonen på sola ble jordas atmosfære bombardert med røntgenstråler, som påvirket GPS og radiosamband, forteller Brekke.

I tillegg til røntgenstrålene, som går i lysets hastighet, ble det også dannet en gassky som treffer jorda lørdag.

- Hastigheten til gasskyen er estimert til å være 2,9 millioner kilometer i timen, men den må reise en distanse på 150 millioner kilometer fra Sola til jorda, så den treffer jorda i løpet av noen dager.

Hvis gasskyen, eller solstormen, rister godt på magnetfeltet vårt når den treffer jorda, får vi altså nordlys på himmelen.

LYSFENOMEN: Tor-Ivar Næss (38) skulle ut å fotografere nordlyset, da han oppdaget fenomenet. Video: Tor-Ivar Næss / Dagbladet Vis mer

- Jordas reklameskilt

- Jo kraftigere storm, jo lenger sør presses nordlyset, sier Brekke.

Solforskeren forteller at mekanismen er den samme som i et lysstoffrør i taket, eller i et neon-reklameskilt.

- Du kan si at nordlys er jordas eget reklameskilt, presiserer Brekke.

Det er tre satellitter som måler hastigheten til solstormen, og Brekke forteller at vi vil få et mer presist varsel en time før stormen treffer.

- Det som bestemmer hvor langt sør nordlyset vil være synlig er om magnetfeltet solstormen drar med seg fra sola har samme retning som magnetfeltet til jorda, eller om det treffer i motsatt retning, sier forskeren.

Han sammenlikner det med en Brio-togbane, noe mange av oss kan relatere til. Du har kanskje opplevd å sette to like magneter mot hverandre, for så å prøve med to ulike og kjenne at de smetter sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer