Alkohol i svangerskapet

Kan få over 100 lidelser

Ny dansk studie viser at alkoholinntak hos gravide øker barnas risiko for en rekke sykdommer.

FLERE LIDELSER: Drikker du alkohol under svangerskapet kan barnet ditt utvikle mer enn 100 ulike sykdommer og lidelser i oppveksten, ifølge ny dansk forskning. Illustrasjonsfoto: SpeedKingz / Shutterstock / NTB
FLERE LIDELSER: Drikker du alkohol under svangerskapet kan barnet ditt utvikle mer enn 100 ulike sykdommer og lidelser i oppveksten, ifølge ny dansk forskning. Illustrasjonsfoto: SpeedKingz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hvert år er det rundt 200 gravide kvinner i Danmark som kommer inn på sykehuset med et høyt alkoholforbruk. Kvinnene kan ha komplikasjoner som blant annet leverbetennelse eller behov for avrusning.

Det høye alkoholforbruket kan både ha alvorlige konsekvenser for kvinnene og deres ufødte barn.

Ifølge to danske studier øker alkoholforbruk under svangerskapet barnas risiko for å utvikle mer enn 100 ulike sykdommer og tilstander i løpet av oppveksten. Det skriver den danske avisa B.T., som gjengir nyhetsbyrået Ritzau.

Det har lenge vært kjent at alkohol skader fosteret, og at det er stor risiko for at barnet utvikler hjerneskader. Det er imidlertid ny viten at barna kan utvikle så mange sykdommer.

- Jeg er bekymret

- Alkohol er mye mer skadelig for fosteret enn det vi har visst hittil. Og jeg er bekymret for de barna som fødes med disse skadene.

Det sier Marcella Broccia, forsker, barnelege og hovedforfatter av studiene.

Broccia vurderer at det er at det kan være store mørketall av gravide med et skadelig alkoholforbruk. Hun mener at de 200 gravide kvinnene med et høyt alkoholforbruk bare er «toppen av isfjellet».

- Vi har en alkoholkultur i Danmark, der det spesielt blant den yngre generasjonen er det å drikke alkohol en integrert del av livet, sier Broccia.

- En vanlig dansk kvinne i fødedyktig alder har derfor sannsynligvis konsumert alkohol innenfor den siste måneden. Hun kan derfor ha gjort det før hun vet at hun er gravid, legger hun til.

Broccia håper at den nye forskningen kan sikre forebyggelse og hjelpe flere barn i framtida.

«HVORDAN?»: 28 år gamle Alex Dacy fra Chicago vekker oppsikt i sosiale medier fordi hun er funksjonsnedsatt og gravid. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Får samme promille

Ifølge den danske forskningen er det kvinner fra ulike sosiale grupper i samfunnet som sliter med et for høyt inntak av alkohol under svangerskapet. Omtrent halvparten av kvinnene hadde en psykisk diagnose.

Man vet at det kan være skadelig for et foster dersom man har et alkoholforbruk. Ifølge Helse-Norge er det ingen som vet hvor mye alkohol som skal til før det oppstår skade hos det enkelte barnet.

Når en gravid kvinne drikker alkohol får fosteret den samme promillen i løpet av få minutter. Det kan derfor forstyrre fosterets normale utvikling, ifølge Helse-Norge.

Helsedirektoratet fraråder derfor at man drikker alkohol under graviditeten, eller hvis man planlegger å bli det.

Medfødt alkoholskade kan vise seg blant annet ved spontanabort, at barnet blir født for tidlig, lavere intelligens hos barnet, samt diagnoser som autisme og ADHD.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer