- Kan få regjering med Ap og KrF

Valgforsker Anders Todal Jenssen om kaoset som kan oppstå etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis kaoset blir stort nok etter valget, kan det være at noen partier som tenker mer på landet enn på eget parti, sier at vi må ha en regjering. Det som kan skje, er at Bondevik begynner å sondere med Ap. Så vil tida vise om de får støtte av de andre partiene. Dette er, som alt annet, spekulasjoner. Men det som er klart, er at landet må ha en regjering, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim.

Selv våger han ikke å spå om det blir rødgrønt eller borgerlig flertall utover natta når de siste resultatene tikker inn.

- Jeg har ikke peiling. Det er spennende helt til det siste. Det kan bli seier til begge sider innenfor målingene, innrømmer Todal Jenssen.

Fredelig med rødgrønt

Hvis det blir Stoltenbergs alternativ som får velgernes støtte, tror Todal Jenssen på en fredelig overgang til ny regjering. Bondevik blir sittende inntil en ny regjering er klar.

- Business as usual, sier Todal Jenssen. Han tror heller ikke at det har noe å si om Åslaug Haga kommer inn på Stortinget eller ikke.

- Det er uten betydning. Hun kan få en statsrådspost uansett.

Han anslår at SVs smertegrense ligger ved ti prosents oppslutning.

VIKTIGE MENN: Disse tre avgjør valget. Foto: SCANPIX
VIKTIGE MENN: Disse tre avgjør valget. Foto: SCANPIX Vis mer

- SV har bundet seg så kraftig til masta at de ikke kan snu nå. Da må partiet nærmest bli utradert, sier han.

Hagen vil felle Bondevik

Hvis det derimot blir borgerlig flertall, blir situasjonen mer uoversiktelig. Hagen har lenge varslet at han vil felle Bondevik. Maktkampen mellom de to partitoppene har hardnet frontene.

- Hvis det blir borgerlig flertall, skjer det først ingen verdens ting. Bondevik sier «Jeg fortsetter.» Hagen sier «Nei, det gjør han ikke.» Bondevik sier at han fortsetter. Slik går det helt til Stortinget kommer sammen i oktober. Da vil Hagen prøve å felle Bondevik i trontaledebatten, tror Todal Jenssen.

- Han vil si at regjeringen ikke har Stortingets tillit og be om avstemning. Dermed kan Ap velge å støtte Hagen eller la være. Jeg er ikke sikker på hva de vil gjøre. Hvis Hagen insisterer på å felle Bondevik, er det bare et spørsmål om tid. Neste anledning vil være statsbudsjettet. Hvis Ap og Hagen finner hverandre, er regjeringen ferdig. sier han.

Todal Jenssen mener at Høyre i så fall langt på vei kan takke seg selv.

- De har undergravd Bondeviks autoritet, sier han.

Tror ikke på taktiske stemmer

Hvis verken borgerlig eller rødgrønn side får flertall, kan småpartiene RV og Kystpartiet avgjøre kabalen.

- RV ønsker et regjeringsskifte og synes at alternativet til en rødgrønn regjering er enda verre. Kystpartiet har betydelige indre spenninger. Partiet har størst sjanse til å få inn noen fra Troms eller Nordland, og hva disse kandidatene vil gjøre, er veldig personavhengig, sier han.

Han minner om at ingen av de to småpartiene kommer over sperregrensa. Dermed får de heller ikke utjevningsmandater. Det betyr at å stemme Kystpartiet i praksis er bortkastet i alle andre fylker enn Nordland og Troms, mens RV bare kan få inn kandidater i Hordaland og kanskje Oslo.

Han tror likevel at småparti-velgerne vil følge hjertet og ikke fornuften når de stemmer.

- De er trolig så sinte på andre partier at de likevel stemmer på småpartiene. Alle velgere burde stemme på det partiet de er mest enig med. Taktisk stemmegivning kan være helt bortkastet, sier han.