Kan få seks år for trygdesvindel

En 45 år gammel kvinne fra Stavanger er tiltalt for å ha bedratt folketrygden for over tjue millioner kroner. Strafferammen er seks års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars starter rettssaken mot kvinnen i Stavanger byrett. 45 åringen er norsk statsborger, men av thailandsk opprinnelse. Hun har sittet varetektsfengslet siden 13. september i fjor. Årsaken er frykt for at kvinnen skulle rømme til Thailand

- Det er ikke vanlig med så lang varetektsfengsling når det gjelder norske statsborgere, sier kvinnens advokat, Tor Arne Øvestad.

Svindel

Da kvinnen ble fengslet i fjor høst, var hun siktet for å ha svindlet folketrygden for fem millioner kroner. Tiltalen innebærer en betydelig skjerpelse i forhold til siktelsen, og beløpet er utvidet til over 20 millioner kroner.

- Min klient har ingen kommentar til tiltalen, sier Øvestad. Hun har ikke forklart seg til politiet, og det er derfor uklart om hun kjenner seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen.

Kvinnen har hatt ansvaret for driften av forretningen E. Grønhaug i Stavanger i flere år. Forretningen selger helse- og sykepleieartikler. Påtalemyndigheten mener hun har levert refusjonskrav for inkontinenshjelpemidler som ikke er utlevert til kunder. Denne svindelen skal ha startet i 1993 og fortsatte fram til april i fjor.

20 millioner

Ifølge tiltalen sendte 45 åringen et krav til Stavanger trygdekontor på 2.548.613 kroner i refusjon for utleveringer av hjelpemidlene i 1993. Kravet er vel 1,8 millioner kroner høyere enn det påtalemyndigheten mener er korrekt. I årene etter har beløpet steget betydelig, inntil 1999. Da var beløpet, ifølge tiltalen, nesten 4,2 millioner kroner høyere enn det hun hadde krav på.

Kvinnen skal ha utarbeidet nye kundekvitteringer som hun selv hadde laget, som vedlegg for å dokumentere refusjonskravet. Kvitteringene ble utstyrt med utklipte signaturer fra kundene.

Saken starter 19. mars i Stavanger byrett. det er satt av to uker til rettsforhandlingene.

(NTB)