FORLISTE:  Berserk var på en ekspedisjon i Antarktis da den forliste. Foto: WildWikings/NRK
FORLISTE: Berserk var på en ekspedisjon i Antarktis da den forliste. Foto: WildWikings/NRKVis mer

Kan få svar på hva som skjedde med «Berserk»

Havarikommisjonen vurderer om hendelsesforløpet skal granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22. februar 2011 forsvant seilbåten «Berserk» og de tre besetningsmedlemmene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) på en ekspedisjon i Antarktis.

De tre besetningsmedlemmenne skulle ligge ankret opp i Horseshoe Bay i McMurdosundet, og vente på at Jarle Andhøy og Samuel Massie skulle komme tilbake fra polpunktet.

Dagen før «Berserk» forsvant, fikk Andhøy en tekstmelding fra mannskapet hvor det sto: «Her er det god stemning, alt er vel. Vi forlater Horseshoe Bay....Kontakt oss når du kan».

Ubesvarte spørsmål Det newzealandske marinefartøyet M/S Wellington hadde varslet «Berserk» om uværet som var i vente. Til dags dato har det framstått som et mysterium for Andhøy at båten valgte å forlate et trygt ankringspunkt i den varslede stormen, og han har ønsket å få vite hva som skjedde forut for denne avgjørelsen.

Nå kan Andhøys ønske bli oppfylt. Troms og Finnmark statsadvokatembeter har oversendt saken til Statens Havarikommisjon med instruks om å foreta en vurdering om det er grunnlag for videre undersøkelse.

Bakgrunnen er at Andhøy påklaget en henleggelse av brudd på vernesonebestemmelsen da «Berserk» la til i Horseshoe Bay. Andhøy mente handlingen var straffefri grunnet nødretten. Hensikten med klagen var å få belyst omstendighetene forut for ulykken.

- Det er ting i saken her som fortsatt ikke er avklart, og dokumentasjon som ikke er framskaffet, men som eksisterer. Alle parter er tjent med at det ikke er noen åpne spørsmål forut for hendelsesforløpet, sier Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, til Dagbladet.

- Uvanlig Statsadvokat Lars Fause har i sin vurdering ment at videre undersøkelser av hendelseforløpet ikke er en politisak, og at saken derfor ble oversendt til Havarikommisjonen.

- Andhøy er veldig fornøyd med at politiet har etterkommet klagen, sier Vordahl.

Direktør Morten Kveim i Havarikommisjonens sjøfartsavdeling bekrefter at de har mottatt saken.

- Det er litt uvanlig at politiet oversender en sånn sak til oss. Samtidig er det en spesiell sak. Vi har tidligere tatt en avgjørelse om å ikke undersøke saken nærmere. Vi skal nå vurdere dette på nytt, men det må foreligge ny informasjon for at vi skal velge å gjøre det, sier Kveim.

VIL HA SVAR:  Jarle Andhøy ønsker å vite hva som faktisk skjedde før Berserk forliste. 
  Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
VIL HA SVAR: Jarle Andhøy ønsker å vite hva som faktisk skjedde før Berserk forliste. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer

Ulykker av denne typen er i utgangspunktet ikke en prioritering for Statens havarikommisjon.

- Det vi skal prioritere er sikkerheten om bord på fartøy, og da særlig nyttefartøy. Vi pleier ikke prioritere ulykker med fritidsbåter, sier Kveim, som opplyser at en endelig avgjørelse vil foreligge i neste uke.

Vil stanse TV-serie Den samme uka, nærmere bestemt 19. januar, er det planlagt premiere av TVNorges «Berserk»-serie. Det var i dag pressevisning, hvor mediene fikk se episode én, halve episode åtte og episode ni. Den siste episoden er en epilog, og mer dokumentarisk enn resten av serien.

Her får vi se hvordan tiden før mannskapet skilte lag på Antarktis utspilte seg, og det er gjentatte samtaler om sikkerhet og risikoen for oppdraget. Flere av de pårørende har ønsket å stanse serien. I dag skrev VG at moren til Tom Gisle Bellika og foreldrene til Charlie Banks har valgt å stevne TVNorge for serien.

- Den midlertidige forføyningen går på å stoppe serien. Men de åpner for at deres standpunkt kan bli et annet under visse forutsetninger. Og det har med dokumentasjon å gjøre. Vi mener uansett vi står på trygg juridisk grunn, sier TVNorge-sjef Harald Strømme til Dagbladet.

Dokumentasjonen det er snakk om er erklæring fra de avdøde om at de samtykker at det vises bilder fra ekspedisjonen. 

- TVNorge har ikke framlagt denne dokumentasjonen. De har også latt være å svare på henvendelser, sier advokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Larsen og advokat Maria Bergram Aas representerer moren til Tom Gisle Bellika. Larsen representerer i tillegg foreldrene til Leonard Banks.

- Enkelte pårørende kan ikke bestemme Strømme sier han har forståelse for at enkelte av de pårørende kan oppleve serien som belastende, og sier han var i kontakt med samtlige familier om serien på et tidlig stadium.

- Det er samtidig viktig å si at det ikke er slik at enkelte pårørende kan bestemme hva som skal sendes. Men når folk får sett serien, så tror jeg de forstår at det tjener mannskapets ettermæle, sier Strømme.

Han sier det er viktig å understreke at det er ulike syn blant familiene til de avdøde.

VISER BERSERK-SERIE:  
TVNorge-sjef Harald Strømme mener det er stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VISER BERSERK-SERIE: TVNorge-sjef Harald Strømme mener det er stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Vi har særlig valgt å vektlegge de norske familiene, da det er i Norge serien skal vises. Den ene av de to familiene er unisont for at serien skal vises, mens den andre er delt i sitt syn, sier Strømme.

- Reflekterte folk Det er kun episode ni som er fra Antarktis, og Strømme sier det naturlig nok er denne episoden som er mest kontroversiell. Han sier begrunnelsen for å vise den aktuelle episodenn er for å vise at dette ikke bare var «bajaser på tur».

- Jeg syns den siste episoden viser at dette er reflekterte folk som visste hva de gikk inn i, og at de fortjener at dette kommer fram, sier Strømme.

TVNorge-sjefen sier alle de pårørende har fått tilbud om å se TV-produksjonen.

- Saksøkerne har ikke villet se serien. De som har sett den har ingen innvendinger, sier Strømme.

STEVNER TVNORGE:  Advokat Mette Yvonne Larsen (bildet) og Maria Bergram Aas har på vegne av pårørende stevnet TVNorge for retten. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STEVNER TVNORGE: Advokat Mette Yvonne Larsen (bildet) og Maria Bergram Aas har på vegne av pårørende stevnet TVNorge for retten. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer