Kan få ti ganger lengre straff fordi han var politimann

Rettssaken etter Linn Madelen Bråthens død har startet.

I RETTEN: Den tiltalte politimannen (42) sitter i Nedre Telemark tingrett sammen med sin forsvarer Arne Lie (bildet). Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
I RETTEN: Den tiltalte politimannen (42) sitter i Nedre Telemark tingrett sammen med sin forsvarer Arne Lie (bildet). Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): I dag starter rettssaken mot den 42-årige tidligere politimannen som er tiltalt for å ha etterlatt den avdøde Telemarks-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33) i en hjelpeløs tilstand. Han er også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring om sin rolle i begivenhetene natt til 3. august i fjor.

Lokalavisa Varden skriver i dag at politimannen risikerer seks års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Det er langt lengre straff en hva vanlige borgere risikerer.

- Det at han var politimann, er grunnlaget for tiltalen. De har en langt strengere hjelpeplikt enn sivile, sier Erling Husabø, jussprofessor i strafferett ved Universitetet i Bergen, til avisa.

Sykmeldt I retten sitter 42-åringen sammen med sin forsvarer Arne Lie til høyre for tingrettsdommeren og de to lekdommerne. På den andre sida sitter aktor Kjetil Omholt, Bråthens samboer og familiens bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Forhandlingene ble innledet av at den tiltalte 42-åringen oppga å være sykmeldt for tida; han mistet jobben i politiet på nyåret i år. Han er i utdanning for å bli sykepleier.

Aktor og statsdadvokat Omholt holder nå sitt innledningsforedrag. Han skisserer først hvordan Bråthen og politimannen først møttes på slutten av 90-tallet og gjenopptok kontakten noen år seinere. Så beskriver han i detalj begivenhetenes gang natta til 3. august, da de to var på en fest på Stathelle.

- Den første løgnen Linn Madelen Bråthen ble funnet død i sjøen ved Brevik 3. august i fjor, etter at hun sist ble sett på festen. Den tiltalte politimannen forklarte først at han ikke hadde vært på brua med henne, men ble tatt i falsk forklaring noen dager seinere, da et overvåkingskamera viste ham og Bråthen på vei mot brua, på et tidspunkt da han ifølge seg selv befant seg på et helt annet sted.

- Dette er den første løgnen fra tiltale, sier Omholt om at politimannen allerede festnatta påsto at han hadde sagt adjø til Bråthen lenge før hun hadde gått opp på brua.

Fordi politimannen var ansatt i Telemark politidistrikt, ble saken etterforsket av nabodistriktet Vestfold. De mener han dyttet Bråthen utfor brua og siktet ham for forsettlig drap - men riksadvokaten mente bevisene ikke holdt til drapssiktelse, og tiltalte ham isteden for å ha etterlatt den 33-årige venninna i hjelpeløs tilstand.

Det er satt av fem dager til saken. En rekke vitner skal føres for aktoratet, bl.a. personer som så Bråthen og politimannen på brua, og folk som hørte krangling på brua. Også sakkyndige og familie av Bråthen skal gi forklaring.