Omikron

Kan få viktige svar neste uke

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror at de nye smitteverntiltakene vil bremse smittespredningen lenge nok til at vi får mer informasjon om omikron-varianten.

STORT UTBRUDD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller om Omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

Omikron-varianten påvises nå i stadig flere land. Alt tyder på at den nye coronavirus-varianten er betydelig mer smittsom enn den nå dominerende delta-varianten. Likevel er det ikke rapportert om noen dødsfall knyttet til omikron. Det meldte en talsperson for Verdens helseorganisasjon (WHO) overfor Reuters fredag.

I Sør-Afrika, hvor varianten ble oppdaget, har smittetallene skutt i været. Det har også vært en liten økning i antallet innleggelser, men disse tallene øker ikke like mye som smittetallene. Det forteller assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, til Dagbladet.

- Gjennom hele pandemien har vi sett at når en smittebølge oppstår, så ser vi det først på smittetallene. Så går det en ukes tid, drøyt det, så begynner vi å se det på innleggelser. Og til slutt begynner vil vi kunne se det på intensiv- og dødsfall, forklar Nakstad, og legger til:

- Den kunnskapen blir vi veldig mye sikrere på etter hvert, når vi kommer litt ut i neste uke, tror jeg.

Redusert vaksineffekt

Over 90 personer er mistenkt omikron-smittet etter et julebord i Oslo forrige uke. 60 av de coronasmittede deltok på julebordet til bedriften Scatec. Disse skal alle være vaksinerte, ifølge bedriften selv. Flere omikron-tilfeller er bekreftet, og dette tallet forventes å øke.

- At så mange ble smittet, selv om de var vaksinerte, tyder nok på at vaksineeffekten er redusert. I hvert fall når det gjelder beskyttelse mot å bli smitte, og å kunne smitte andre, sier Nakstad.

Det sørafrikanske folkehelseinstituttet anslår at omikron-varianten gir tre ganger høyere risiko for å bli smittet på nytt, sammenliknet med andre coronavirusvarianter, skriver Reuters.

Kjøper seg tid

Julebord-utbruddet var blant årsakene til at regjeringen torsdag innførte nye, strengere regionale tiltak i flere kommuner i Oslo-regionen. Disse vil gjelde i 14. dager.

Nakstad tror at tiltakene vil sørge for å bremse smittespredningen, fram til vi vet mer om hvordan varianten påvirker de som er smittet.

- Det er i hvert fall sikkert at tiltakene vil bremse spredningen mer enn om vi ikke hadde vært tiltak. Nå er målsettingen å kjøpe tid til å få svar på noen av spørsmålene knyttet til varianten. Og samtidig hindre at spredningen fra kjente utbrudd fortsetter.

Utbruddene i Sør-Afrika kan i stor grad spores til studentfester og arrangementer i forbindelse med skoleavslutninger, da sørafrikanerne er på vei inn i sommerferien.

- De få rapportene som kommer fra Sør-Afrika, blant studenter i yngre aldersgrupper, tyder på at de ikke har blitt mere syke enn hva man kan forvente med delta-varianten. Men det er litt tidlig å konkludere. Noe fasit får vi nok ikke før det har gått et par uker, sier Nakstad.

WHO bekymret

Oppdagelse av den nye varianten bekrefter det mange forskere har advart om lenge: at en høy andel uvaksinerte vil kunne føre til at nye varianter av viruset dukker opp.

Også Verdens helseorganisasjon (WHO) har denne uka advart mot en «giftig blanding» av lav vaksinedekning og manglende testing, som kan skape grobunn for nye mutasjoner.

- Dette er en oppskrift på å avle fram og forsterke virusvarianter, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

For mens 54,8 prosent av verdens befolkning har fått minst en vaksinedose, gjelder dette bare 6,2 prosent av befolkningen i såkalte lavinntektsland, ifølge tall fra OurWorldInData.

Vaksinasjonsdekning: - Den største utfordringen

Nakstad er enig i viktigheten av å sørge for at så mange som mulig blir vaksinert.

- Det er klart at jo flere av jordas 7,8, milliarder mennesker som er vaksinerte, med effektive vaksiner, jo færre personer kan viruset smitte. Da blir det også mindre sannsynlig at det endrer på seg, sier han, og legger til:

- Den store utfordringen er at det er så mange mennesker som trenger vaksinen, og at det tar tid å produsere den.

På tross av at vaksineprodusentene nå har satt opp tempo i produksjonen, er det spesielt en ting som bekymrer den assisterende helsedirektøren.

- Det store spørsmålet nå er om den nye varianten vil begynne å dominere, og om det endrer behovet for vaksinen.

Flere vaksineprodusenter har sagt at de kan justere vaksinene de produserer, slik at den blir mer effektiv mot omikron-varianten. Men dette vil ta tid, mener Nakstad.

- Det aller beste hadde selvsagt vært om man hadde hatt nok vaksiner til å vaksinere alle samtidig. Det er vanskelig å få til, og det er det som er den største utfordringen nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer