Tidagersvarselet

- Kan falle opp mot 40 millimeter snø

Sommeren lar vente på seg - og vi må tåle snø, regn og kalde temperaturer før det snur.

LAVET NED: Slik så det ut under åpningskonserten til Vømmølfestivalen i Verdal kommune i Nord-Trøndelag torsdag. Nesten 400 publikummere trosset været og møtte opp for å få med seg litt musikk. Foto: Per-Magne Midjo / Trønder-avisa
LAVET NED: Slik så det ut under åpningskonserten til Vømmølfestivalen i Verdal kommune i Nord-Trøndelag torsdag. Nesten 400 publikummere trosset været og møtte opp for å få med seg litt musikk. Foto: Per-Magne Midjo / Trønder-avisaVis mer

Ser man stort på tidagersvarselet for hele vårt langstrakte land, synes kampen om å få det beste været å munne ut i en kjedelig uavgjort landsdelene imellom.

- Østlandet ligger mer i le, og kan nok fort få det fineste været, sier statsmeteorolog Magni Svanevik til Dagbladet.

I store trekk vil det likevel bli nokså dønn likt overalt.

Det finnes ingen verstinger, ei heller noen rene solskinnshistorier å melde om.

Men positive ønsker de svært gjerne å være på Meteorologisk institutt.

Varmere

- I de siste dagene av mai, har temperaturene ligget godt under normalen for årstida. I den kommende perioden, vil vi få mer normale vårtemperaturer, ja, det vil mange steder ligge litt over normalen, sier Svanevik.

Det er likevel ikke ensbetydende med at så mange kommer til å kaste skjorta og flekse sommerkroppen.

I Bergen er gjennomsnittstemperaturen for juni 13,3 grader og i Oslo 15,2.

SE TV: På denne videoen ser du hvordan det så ut på Snåsa i Trøndelag onsdag 29. mai. Vis mer

- Jeg ser på en modell her at vi kan vente dagtemperaturer i Oslo på rundt 16 grader i neste uke, men jeg tror at hovedstaden faktisk kan få oppleve temperaturer på over 20 grader, sier statsmeteorologen.

Med litt flaks. For problemet er at godværet ikke riktig klarer å klore seg fast noen steder.

Kilde. Meteorologisk institutt. Grafikk: Kjell Erik Berg/Ola Strømman
Kilde. Meteorologisk institutt. Grafikk: Kjell Erik Berg/Ola Strømman Vis mer

- 20-40 millimeter snø

- Det generelle bildet for hele landet er at det ikke bygger seg opp noe høytrykk noe sted som gir strålende vær. Derimot vil det være lavtrykksaktivitet som vil gi nedbør med jevne mellomrom. Likevel kan det de fleste steder ventes perioder med bedre vær, og mange vil nok få se sola også, sier Svanevik.

Det er sendt ut OBS-varsel og meldt snø i høyden i Sør-Norge de nærmeste dagene, men dette vil roe seg til uka.

- Ved Trøndelag og nordover i de ytre strøk vil nok den siste snøen falle fredag kveld, ettersom det er meldt varmere temperaturer de kommende dagene, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl.

Hun forteller at det kan falle opp mot 20-40 millimeter snø de høystliggende stedene i nord, men påpeker at den ikke vil bli liggende særlig lenge.

- Den vil nok smelte rimelig fort. Nattetemperaturen i nord vil stige i løpet av helga, og i midten av neste uke vil temperaturene kunne krype opp mot 15-20 grader på det varmeste her også, sier hun.

Selv om hele landet, fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør, går inn i en periode med en ustabil værtype, er det noe å glede seg over.

Ingen landsdeler ser ut til å bli plaget med skikkelig ruskevær med sidelengs regn og storm i vindkastene.

- Nei, det ser ikke ut til at de lavtrykkene som kommer vil være sterke nok til å forårsake det, sier statsmeteorologen.

Svanevik mener det er lite med våren så langt som minner om fjorårets tørkeperiode med sydentemperaturer som startet tidlig og varte veldig lenge.

- At vi så langt har fått litt mer vann enn i fjor, er jo bra. Det betyr på ingen måte at juli og august ikke kan bli fine, sier Svanevik.

Den som venter …

VILTKAMERA: Oddvar Ellseth måtte le da han så noe spesielt som dukket opp på viltkameraet hans. Reporter: Mariann Habbestad. Video: Oddvar Ellseth. Vis mer