100 dager med Biden:

Kan felles av sine egne

Én gigantisk redningspakke er vedtatt, en annen er på vei. Lykkes han, kan Joe Biden bli historisk, mener en norsk USA-ekspert. I veien står hans egne.

KAN FELLES: Joe Biden kan felles av sine egne på vei mot sin historiske milepæl, mener norsk ekspert. Fredag 29. april er det 100 dager siden Biden ble president.
KAN FELLES: Joe Biden kan felles av sine egne på vei mot sin historiske milepæl, mener norsk ekspert. Fredag 29. april er det 100 dager siden Biden ble president. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var intet mindre enn sjelesørger Joe Biden lovte å bli hvis det amerikanske folket ga ham tillit i presidentvalget i fjor. Tillit fikk han, men å redde «USAs sjel», er like ambisiøst som Bidens valgløfte var svulstig.

Det er også vanskelig å måle, men etter snart 100 dager i Det hvite hus er tida allerede inne for å vurdere det målbare og felle en dom i amerikansk presse.

Etter 40 presidentordrer, en gigantisk redningspakke vedtatt og en enda større infrastrukturpakke på vei, får Biden gode skussmål, også av norske USA-kjennere og eksperter.

WOOPS: Her går det galt for USAs president Joe Biden, under avreise til Atlanta. Vis mer

Vurderes på to ting

Klarer Biden å presse gjennom sin foreslåtte infrastrukturpakke på 2000 milliarder dollar, står han ved dørterskelen til en klubb hvis medlemsliste består av de ikoniske tidligere presidentene Franklin D. Roosevelt, Lyndon B. Johnson og Ronald Reagan.

Det tar USA-eksperten Hilmar Mjelde, seniorforsker ved Norce forskningsinstitutt, til orde for i en kronikk i Dagens Næringsliv.

SEIER: 10. mars vedtok Kongressen Joe Bidens foreslåtte økonomiske redningspakke. Dagen etter signerte han lovforslaget, som da trådte i kraft. Her med visepresident Kamala Harris. Foto: Reuters / NTB
SEIER: 10. mars vedtok Kongressen Joe Bidens foreslåtte økonomiske redningspakke. Dagen etter signerte han lovforslaget, som da trådte i kraft. Her med visepresident Kamala Harris. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Biden blir vurdert på to ting i sin første periode: pandemien og økonomien. Fikser han dette, vil hans første periode bli sett som en suksess, sier Mjelde til Dagbladet.

Han gir også Biden honnør for å ha dempet konfliktnivået i landet.

- Det er en stor fordel for USA ikke å ha en president som er bevisst provoserende hver bidige dag, som Donald Trump var, sier Mjelde.

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer

Kan felles av egne

Infrastrukturpakka skal om kort tid behandles i Kongressen, og Biden håper å få presset den gjennom på samme vis som den økonomiske redningspakka han fikk vedtatt tidligere i år.

Da navigerte Biden og Demokratene seg rundt de såkalte «filibuster»-reglene i Senatet. Resultatet var at Demokratene bare trengte et simpelt flertall, 51 stemmer, for å vedta lovforslaget.

Det fordrer likevel at Biden får støtte av alle demokratene i Senatet, og det kan bli et hinder for Biden, som tilbrakte 36 år i nettopp Senatet, mener Mjelde.

For ute på høyrefløyen i sitt eget parti sitter senatoren Joe Manchin fra konservative West-Virginia og hans allierte Kyrsten Sinema fra konservative Arizona.

- De blir gjerne ikke med på infrastruktur i det omfanget Biden ønsker, og i så fall må han nedskalere reformplanene, sier Mjelde.

Å overbevise Manchin og Sinema kan dermed bli utslagsgivende for hvor stor plass den 78 år gamle presidenten får i historiebøkene.

TELEFONSAMTALE: Se telefonsamtalen mellom USA-president Joe Biden og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Video: @POTUS / Twitter Vis mer

- Dypt splittet

Å samle landet var også en av Bidens målsettinger. Og selv om han har langt mer støtte i det amerikanske folk enn Trump hadde på samme tidspunkt for fire år siden, er Biden med 54,4 prosent oppslutning langt mindre populær enn andre ferske presidenter.

Bare nevnte Trump og Gerald Ford, som tok over etter og benådet Richard Nixon, har hatt mindre oppslutning blant amerikanerne ved 100-dagersmerket, ifølge historisk meningsmålingsdata.

Det sier mye om hvor polarisert USA faktisk er, mener USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

- Det viser hvor dypt splittet USA er, og det viser hvor uvelkommen Joe Biden er hos store deler av USA. Hovedpoenget mitt ved denne korsveien er at disse tallene ikke måler hva folk tenker om politikken som er utført, men Bidens legitimitet, sier Romarheim.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer

- Ville ikke ha Trump

Han gir Biden ros for å ha fått gjennom den økonomiske redningspakka gjennom Kongressen, for å ha satt fart på coronavaksineringen og løftet smittevernet til høysetet.

Likevel kvier han seg for å felle noen dom over Bidens 100 første dager. Til det er utfordringene USA står overfor, for store, og Bidens situasjon for sårbar, mener Romarheim.

- Nasjonalt samhold er totalt overordnet eventuelle større og mindre politiske seire, og derfor var Bidens valgkamp diffus om politikk. Valget i 2020 var en folkeavstemning om Trump, og velgerne ville ikke ha Trump. Da slapp også Biden å låse seg for mye til løfter. Samtidig har han en fryktelig vanskelig oppgave og befinner seg i en svært sårbar situasjon, for det som må forbedres, er hans politiske motstanderes gunst. Det er noe helt annet å lirke lovgivning og prosjekter gjennom Kongressen, sier USA-kjenneren.

- Biden gikk til valg på å «redde USAs sjel». I hvor stor grad har han lykkes med å gå løs på den oppgaven?

- Vi skal ha en behersket optimisme om å få gjennom den målsettingen, men Biden har slått av noen av de riktige tonene, vil jeg si. Ikke minst internasjonalt har hans lederskap blitt møtt med en viss entusiasme av venner og allierte. Men man kan ikke redde noens sjel hvis de ikke selv vil reddes.

STILLER KRAV: - Vis respekt, ellers så sparker jeg deg på flekken, sier Joe Biden til sin administrasjon. Video: AP Vis mer

Større muligheter

Ikke bare legger pressen mye vekt på en amerikansk presidents første 100 dager, presidentene selv gjør også det, ifølge Norce-forsker Mjelde.

- Handlingsrommet er alltid størst i det første kvartalet i det første året. Presidenten kan hevde å ha et mandat fra det ferske valget. Opposisjonen er i villrede etter valget og mediene og velgerne er villige til å gi vedkommende en sjanse, sier USA-eksperten.

Dette viser også forskning. En studie utført av forskere ved universitetet i San Diego, viser at amerikanske presidenter faktisk har en større sjanse for å få lovforslag gjennom Kongressen i løpet av sine første 100 dager.

- Populariteten er på sitt høyeste i starten. Det henger sammen med at han har ikke rukket å havne i en krise enda, og neste valgkamp har ennå ikke begynt. Men på et eller annet tidspunkt kommer tilbakeslagene. For Johnson, Nixon, Clinton, Reagan, Bush Jr. og Obama kom de store tilbakeslagene først i andre periode, sier Mjelde.

Sjelesørgeren Biden har knapt med tid.

Bidens 100 første dager:

I løpet av hundre dager Joe Biden:

  • Signert 40 presidentordrer. Mange av dem har reversert Trumps politikk.
  • Fått vedtatt en gigantisk økonomisk redningspakke.
  • Foreslått en enda større infrastrukturpakke, som skal behandles av Kongressen.
  • Meldt USA inn igjen i WHO og Paris-avtalen.

Men Joe Biden har også fått kritikk. Blant annet for:

  • Å unnvike pressen.
  • Den kritiske situasjonen langs den meksikansk-amerikanske grensa.
  • For å ha tvunget gjennom lovforslag med knappest mulig margin.
  • ... og for at hunden hans, Major, har bitt to ansatte i Det hvite hus.

Kilde: NTB / Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer