Kan finne kur mot HIV

- Preparat dreper latente virusinfiserte celler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny behandlingsstrategi kan føre til at HIV-infiserte kan helbredes, melder AP.

Slumrende HIV-virus kan «vekkes» med et medikament mot krampetrekninger, viser foreløpige forskningsresultater publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

HIV er i dag uhelbredelig ettersom dagens medisin kun virker når viruset formerer seg. Det skjer bare når viruset har infisert en aktiv celle. Av og til infiserer viruset en slumrende celle og dermed blir også viruset slumrende.


- I et slikt stadium vil ikke viruset utgjøre noen trussel, men dersom den sovende cellen skulle våkne, vil HIV-viruset reaktiveres og formere seg. Pasienter må fortsette med medisiner livet ut, for å ta knekken på virus som reaktiveres. Først når alle slumrende infiserte celler er utradert, eller når disse cellene er fri for viruset, vil pasienten være helbredet og kan slutte å ta HIV-medisinen, sier eksperter til AP.


Virusfrie?

I løpet av de siste årene, har det kommet enkelte medikamenter som har minsket den latente HIV-reserven. Men disse har enten gitt for liten effekt eller for store bivirkninger. Det nyeste preparatet er derimot mer lovende.

- Idéen er å renske ut hver eneste latente infiserte celle. Behandle pasientene i to eller tre år, og de vil kunne slutte med antiretroviral behandling og være virusfrie, sier doktor Warner Green ved Gladstone Institute for Virology and Immunology ved Universitetet i California.


Syttifem prosent reduksjon


Undersøkelsen testet hvordanvalproic acid reduserte antallet infiserte slumrende celler. Fire forsøkskaniner fikk valproic acid i tillegg til den vanlige behandlingen. Hos tre av de fire ble reserven med HIV-virus redusert med 75 prosent, sier doktor David Margolis ved universitetet i North Carolina
.

- Funnet er et lite men betydelig skritt på veien til å finne nye framgangsmåter som i fremtiden kan helbrede HIV-smittede, sier Margolis, som ledet undersøkelsenKritisk

Ikke alle er like optimistiske.

- Det er svært lite sannsynlig at en slik framgangsmåte vil fungere. Preparatet tok ikke knekken på alle cellene, sannsynligvis fordi det ikke siktet seg inn mot den riktige mekanismen for latente celler. For å være nyttig, må reduksjonen være på 99,9999 prosent, sier professor Robert Siliciano ved Johns Hopkins University. Han var en av de første forskerne som oppdaget problemet med latente infiserte celler på midten av 1990-tallet.


- Når man slutter på medikamenter, kommer viruset så raskt tilbake, at selv om du bare hadde igjen én latent infisert celle, ville det bare være dager om å gjøre før du var tilbake ved utgangspunktet, sier Siliciano.

Professoren advarer dessuten om at viruset kan ligge latent i andre typer celler som ennå ikke har blitt oppdaget. Å takle disse kan kreve en helt annen tilnærmingsmåte.

- Det er for tidlig å snakke om en kur for HIV, sier han.

Nytt håp for HIV-infiserte: I fremtiden kan de latente infiserte cellene bli virusfrie.