FEIRET  : Det russiske forskerteamet ved Vostok-innsjøen feiret etter gjennombruddet. På plakaten står blant annet lengden ned til sjøen under isen, som er 3769,3 meter. Foto: SCANPIX
FEIRET : Det russiske forskerteamet ved Vostok-innsjøen feiret etter gjennombruddet. På plakaten står blant annet lengden ned til sjøen under isen, som er 3769,3 meter. Foto: SCANPIXVis mer

Kan finne Nazi-arkiv og spor fra en utdødd verden

Russiske forskere har boret seg 3769 meter igjennom Sydpol-isen - til en sjø som har vært isolert i 20 millioner år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere tiår har russiske forskere forsøkt å bore seg ned til overflaten av Vostok-innsjøen på Antarktis. Innsjøen er antagelig verdens største innsjø som ligger under is, og forskerne mener den har vært isolert fra omgivelsene i rundt 20 millioner år.

I dag bekrefter den russiske regjeringen at boringen var vellykket, og at det var et gjennombrudd.

Nede i dypet, rundt 3,8 kilometer under isen, håper forskerne å finne liv og en verden som eksisterte før istiden. Forholdene ved innsjøen skal være sammenlignbare med forholdene på blant annet månene til Saturn og Mars.

Dersom forskerne finner livstegn har de dermed et sammenligningsgrunnlag med liv i verdensrommet.

Hemmelig nazi-arkiv Selv om forskerne konsentrerer seg om livstegn har det også kommet spekulasjoner om at en gammel nazi-bunker skal befinne seg under isen.

Tidligere denne uka melde et statlig russisk nyhetsbyrå at det i denne bunkeren skal befinne seg ikke langt fra stedet forskerne nå har borret seg gjennom.

I bunkeren skal det angivelig befinne seg et arkiv som tilhørte Adolf Hitler. Mot slutten av andre verdenskrig skal nazistene nemlig ha begynt å bygge en base ved Vostok-innsjøen på Antarktis.

FORTIDSVANN: Vostok-innsjøen har ligget under isen i Antarktis i rundt 20 millioner år. Nå har russiske forskere fått hull på is-byllen. Foto: REUTERS/Alexey Ekaikin/Handout
FORTIDSVANN: Vostok-innsjøen har ligget under isen i Antarktis i rundt 20 millioner år. Nå har russiske forskere fått hull på is-byllen. Foto: REUTERS/Alexey Ekaikin/Handout Vis mer

Arkivet skal ha kommet dit etter at tyskerne overga seg i 1945, melder Dailymail.

Prestisjetung oppdagelse Det russiske forskerteamet på basen har lagt mye prestisje i prosjektet, som begynte i 1989. Lederen for det russiske forskningsinstiuttet på Antarktis, Valery Lukin, sammenligner oppdagelsen med månekappløpet mellom USA og Russland, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det finnes ingen andre steder på jorda som har vært isolert i mer enn 20 millioner år. Nå må vi undersøke de funnene vi har gjort før vi kan sende folk ut til lignenede forhold i verdensrommet, sier en av forskerne ved instituttet Lev Savatyugin.

Etter hvert håper forskerne å undersøke innsjøen med en undervanns-robot utstyrt med kameraer, som kan hente inn vann og sediment-prøver.

 STORT BORR  : Dette bildet viser borret de russiske forskerne bruker for å bore seg gjennom isen. Foto: SCANPIX
STORT BORR : Dette bildet viser borret de russiske forskerne bruker for å bore seg gjennom isen. Foto: SCANPIX Vis mer