Været:

- Kan føles som minus 20

De lave temperaturene fortsetter over hele landet den nese uka. De som håper på en hvit jul kan likevel ble skuffet.

MYE VIND: Mandag kveld er det ventet økende vind i deler av landet. Det kan føre til at allerede kalde temperaturer oppleves enda kaldere. Foto: Twitter/ @Meteorologene
MYE VIND: Mandag kveld er det ventet økende vind i deler av landet. Det kan føre til at allerede kalde temperaturer oppleves enda kaldere. Foto: Twitter/ @Meteorologene Vis mer
Publisert

Det har vært kaldt over hele landet de siste dagene. Kaldværet, som kommer fra Sibir, har ingen planer om å slippe taket med det første.

- Årsaken til kulda er at vi har et kraftig høytrykk ligger Nordkalotten. Kalde luftmasser fra nordvestlige Russland sprer seg over hele Skandinavia, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, til Dagbladet.

Dette høytrykket har ligget i ro i noen dager, og det blir liggende i samme posisjon i første del av den kommende uka.

- Det innebærer at vi fortsatt får denne kalde værtypen i hele landet, også de neste dagene.

Snø kan skape problemer

Samtidig ligger det et lavtrykk vest i Atlanterhavet, som presser litt på. Dette fører til økende nedbør, i form av snø, i deler av landet.

Det er blant annet ventet mer snø i Agder og Telemark de neste dagene. ra mandag kveld kan det komme 10 til 25 centimeter på 24 timer i midtre og ytre strøk vest for Skien.

- Lokalt kan det komme mer, men hvor de får det er fortsatt usikkert, skriver meteorologene på Twitter.

De store nedbørsmengdene er ikke bare godt nytt.

- Det kan skape en del problemer utover i uka, sier Haga.

Mye vind

Ellers i landet blir det ganske nedbørsfattig de neste dagene. Det kan derimot komme mye vind enkelte steder. Utover mandag øker vinden fra sørøst, særlig i Rogaland og sør i Hordaland.

Kombinert med de lave temperaturene, vil vinden gjøre at kulda oppleves enda kraftigere.

- Hvis det er ti kuldegrader og frisk bris, kjennes det ut som 20 kuldegrader, forklarer meteorologen.

Mild jul

Kulda vil holde seg inn mot helga. Fredag meldte Meteorologisk institutt at det temperaturen kan falle ned mot -40 grader på Finnmarksvidda.

Til helga vil høytrykket bevege seg østover, og lavrykket i vest vil bli mer nærgående. Det innebærer mildere luftmasser, og etter hvert stigende temperaturer både i sør og i nord.

- Det er ventet et væromslag i løpet av neste helg. Det er ikke gode nyheter for de som har forhåpninger om en hvit jul. På de siste prognosene ser det mørkt ut. Det ligger an til en mildere værtype de neste to ukene, sier vakthavende meteorolog Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer