Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan forandre flysikkerheten for alltid

Restriksjonene på håndbagasje kan bli permanente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag vil de som har ansvaret for flysikkerheten sitte i hastemøter for å diskutere om restriksjonene på håndbagasje skal opprettholdes, skriver Times Online.

Mye tyder på dersom at dersom forbudet mot å ta med egen mat og drikke, pc, mobil, mp3-spiller, bok og annen unødvendig bagasje ombord i flyet blir vedtatt på dagens møte, vil det bli lagt frem som forslag for de internasjonale flyselskapene.

De foreløpige etterretningsbevisene fra den avvergede terroraksjonen viser at energidrikk-flasker skulle detoneres ved hjelp av mobiltelefoner eller iPod-spillere om bord på fly på vei fra London til flere store amerikanske byer.

En høytstående kilde i det britiske transportdepartementet sier til Times at informasjonen som ble samlet inn før terroralarmen gikk av i går, sannsynligvis vil forandre flysikkerheten for alltid.

- Jeg tror ikke vi kommer til å gå tilbake til slik det var før, sier kilden til Times.

Sikkerhetseksperter støtter konklusjonen om at forbudet mot håndbagasje på en del flygninger rundt om i verden markerer et skille i måten passasjerene skal sikres på.

Ny teknologi

I tillegg til de strenge restriksjonene på hva du kan ta med deg på flyet, kan gårsdagens avsløring av avanserte terroristmetoder også resultere i at det raskt blir innført røntgenfotografering av hele kroppen på tross av protester fra menneskerettighetsforkjempere.

NY ERA: Avsløringene av de sofistikerte metodene som terroristene hadde tenkt til å bruke for å sprenge fly, gjør at de ansvarlige for flysikkerheten jobber med raskt å finne nye muligheter for å øke sikkerheten. Denne salgskvinnen demonstrerer en scanner som kan oppdage narkotika og eventuelle kjemikalier på kroppen. Foto: AP/Scanpix
NY ERA: Avsløringene av de sofistikerte metodene som terroristene hadde tenkt til å bruke for å sprenge fly, gjør at de ansvarlige for flysikkerheten jobber med raskt å finne nye muligheter for å øke sikkerheten. Denne salgskvinnen demonstrerer en scanner som kan oppdage narkotika og eventuelle kjemikalier på kroppen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Et slikt røntgenapparat kan avsløre skjulte gjenstander i kroppen. Det vil også bety slutten på metalldetektorene passasjerene er vant til å gå i gjennom.

På enkelte flyplasser i USA benyttes de såkalte sniffer- eller puffermaskiner. Disse er i stand til å oppdage kjemikalier og sjekke dem opp mot databaser. Dermed vil  alarmen gå hvis en passasjer forsøker å frakte med seg narkotika eller eksplosiver.

En ekstra fordel er at maskinene også vil gjøre sikkerhetssjekkene langt mer effektiv for passasjerene.

Men innføringen av ny teknologi vil koste. I dag koster prototypene av slike scannere rundt 600 000 kroner sammenliknet med de rundt 30-40 000 kronene som en vanlig metalldetektor koster.

Det er antatt at britiske flysikkerhetsmyndigheter vil bruke 165 millioner pund på å sikre de sju flyplassene Heathrow, Gatwick, Stansted, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen og Southampton.

Ulovlig

Siden 2004 har flyselskaper basert i EU oppgitt passasjerenes navn, kredittkortdetaljer og telefonnummer til amerikanske myndigheter. Dersom opplysningene matcher en svarteliste over passasjerer som ikke får reise, kan flyet bli bedt om å returnere.

Det skjedde senest i forrige uke da et fly fra American Airlines på vei fra Heathrow til Boston måtte snu.

På tross av at EU-domstolen har konkludert med at denne utvekslingen av opplysninger er ulovlig, vil praksisen fortsette frem til neste måned. EU-kommisjonen ser også på mulighetene for å opprettholde praksisen permanent.

<B>DAGEN DERPÅ:</B> Londons innbyggere på vei Heathrow kunne lese om det avvergede terroranslaget mot flytrafikken.
<B>HISTORIE:</B> Dette kan være historie. Britiske myndigheter med ansvar for flysikkerheten sitter i dag i møte for å se på om restriksjonene på håndbagasje skal bli permanente.
<B>BEREDSKAP PÅ TOPP:</B> Beredskapen var på sitt høyeste i går etter meldingene om at en stor terroraksjon var stanset.
<B>UT MED FIDO:</B> Med de nye sniffer-maskinene som allerede er på plass på en del flyplasser er det ikke sikkert det blir så mye bruk for de spesialtrente hundene.