Svea trekker et av sine fyrverkeribatterier fra markedet dagen før nyttårsaften. Bildet er tatt i Randaberg sentrum ved en tidligere nyttårsfeiring.
Foto: Åge Pedersen / Dagbladet
Svea trekker et av sine fyrverkeribatterier fra markedet dagen før nyttårsaften. Bildet er tatt i Randaberg sentrum ved en tidligere nyttårsfeiring. Foto: Åge Pedersen / DagbladetVis mer

- Kan føre til at fyrverkeriet umiddelbart vil skyte ut effektladninger

Trekker fyrverkeribatteri fra markedet dagen før nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svea Fyrverkerier har oppdaget en konstruksjonsfeil på lunten ved et parti av sine fyrverkeribatterier, «Bandit», som kan bety at om man ikke følger bruksanvisningen, dvs. ikke antenner lunten på ytterste spiss så kan produktet være farlig.

Fyrverkeriprodusenten velger derfor å trekke alle partiene av dette produktet fra markedet, heter det i en pressemelding.

-  Vi har dessverre oppdaget en konstruksjonsfeil ved et parti av vårt fyrverkeribatteri «Bandit», sier daglig leder i Svea Fyrverkerier, Anders Sture.

Ifølge pressemeldingen består konstruksjonsfeilen i at overgangen fra sikkerhetslunten (grønn lunte - brenner med en hastighet på ca. 1 cm pr. sekund) til den såkalte hurtiglunten (tykk lunte pakket i rød eller blå tape - brenner med en hastighet på ca. 10-15 cm pr. sekund), ligger delvis tilgjengelig på toppen av produktet.

Dette betyr at dersom man ikke følger bruksanvisningen, dvs. ikke antenner sikkerhetsluntens ytterste spiss, kan det være en risiko for at hurtiglunten antennes direkte. Dette kan medføre at batteriet øyeblikkelig vil begynne å skyte ut effektladninger - uten at forbrukeren vil ha tid til å trekke seg tilbake.

- Vi beklager denne feilen på det sterkeste, men er glade for at vi oppdaget den i tide. Heldigvis er det kun «Bandit» feilen er på, og de andre fyrverkeriproduktene våre er helt trygge å bruke. Vi oppfordrer uansett brukerne til å behandle alle fyrverkeriprodukter med respekt og å alltid ha på seg beskyttelsesbrillene når man bruker fyrverkeri, sier Anders Sture.

For de som allerede har kjøpt batteriet kan man levere det tilbake til utsalgsstedet for refusjon.

(NTB / Dagbladet)